Abaratiment de l’electricitat i les gasolines

L’IPC es modera a l’abril una dècima més de l’esperat, fins al 8,3%

La inflació subjacent escala al 4,4%, el seu nivell més elevat des de finals de 1995

L’IPC es modera a l’abril una dècima més de l’esperat, fins al 8,3%
2
Es llegeix en minuts

L’Índex de Preus de Consum (IPC) va baixar un 0,2% a l’abril en relació amb el mes anterior i va retallar la seva taxa interanual 1,5 punts, fins al 8,3%, per l’abaratiment de l’electricitat i les gasolines, segons les dades definitives publicades aquest divendres per l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

Aquestes xifres milloren les dades avançades per l’organisme a finals del mes passat, que apuntaven a una inflació interanual del 8,4% a l’abril i a una taxa mensual del -0,1%.

Malgrat que l’IPC segueix en nivells inusualment elevats, aquest indicador no baixava tant en un sol mes des de fa més de 35 anys, concretament des del gener de 1987. El d’abril és, a més, el primer descens que experimenta la inflació després de dos mesos de forts ascensos, que van portar l’IPC a situar-se el març en el 9,8%, la taxa més alta en gairebé 37 anys.

Segons Estadística, la moderació de l’IPC interanual fins al 8,3% es deu, principalment, als descensos dels preus de l’electricitat i els carburants per a vehicles personals.

En canvi, els preus dels aliments van registrar a l’abril una taxa interanual del 10,1%, més de tres punts superior a la del març, per la pujada generalitzada de la majoria dels seus components, en què destaca l’encariment de la carn, el pa i els cereals, els llegums i hortalisses, i la llet, el formatge i els ous.

També van apujar a l’abril els preus dels serveis d’allotjament i de la restauració i dels paquets turístics.

Sense tenir en compte la rebaixa de l’impost especial sobre l’electricitat i les variacions sobre altres impostos, l’IPC interanual va arribar a l’abril al 9,3%, un punt per sobre de la taxa general del 8,3%. Així ho reflecteix l’IPC a impostos constants que l’INE també publica en el marc d’aquesta estadística.

L’últim any, la calefacció, l’enllumenat i la distribució d’aigua s’han encarit un 35,2%; els olis i greixos han elevat els seus preus un 48,4% i el transport personal és un 13,2% més car pel cost més elevat dels carburants.

La subjacent fins al 4,4%

La inflació subjacent (sense aliments no elaborats ni productes energètics) va augmentar a l’abril un punt, fins al 4,4%, el seu valor més alt des del desembre de 1995. D’aquesta manera, la subjacent se situa gairebé quatre punts per sota de la taxa de l’IPC general.

Notícies relacionades

En taxa mensual, l’IPC va registrar a l’abril un descens del 0,2% respecte al març, la seva primera caiguda després de dos mesos d’alces. Es tracta, a més, de la primera taxa mensual negativa de la inflació en un mes d’abril en 30 anys, concretament des de l’abril de 1992.

El quart mes del 2022, l’Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA) va situar la seva taxa interanual en el 8,3%, un punt i mig per sota de la de març. Per la seva banda, l’indicador avançat de l’IPCA va retrocedir un 0,3% en taxa mensual.