Impostos

Un sou de 30.000 euros tributarà uns 150 euros més per la inflació

Un informe del Consell d’Economistes quantifica els efectes de no corregir l’IPC en la tarifa i deduccions de l’IRPF

Un sou de 30.000 euros tributarà uns 150 euros més per la inflació

Europa Press / Cézaro De Luca

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

Les elevades taxes d’inflació aconseguides el 2021 i previstes per al 2022 estan minvant el poder adquisitiu dels salaris i també poden tenir conseqüències fiscals. Si apugen els salaris per compensar en tot o en part l’evolució de la inflació però la tarifa de l’impost sobre la renda no s’adapta a aquesta circumstància pot passar que el contribuent salti de tram en l’IRPF i passi a tributar per un tipus impositiu més gran sense que aquest treballador hagi guanyat poder adquisitiu; només pel fet que el seu sou s’hagi apujat segons la inflació o fins i tot menys.

Segons exemples formulats aquest dimecres pel registre d’Economistes Assessors Fiscals (REAF) –òrgan especialitzat en fiscalitat del Consell General d’Economistes d’Espanya– per a un treballador amb un sou brut de 30.000 euros al mes, després d’una pujada salarial de l’1,5% o del 3% l’any passat, la no-correcció de la inflació en l’impost sobre la renda pot fer que pagui entre 135 i 162 euros més en l’actual campanya de declaració de la renda. Per això els economistes consideren que «podria ser raonable adaptar les tarifes i els llindars d’altres paràmetres de l’IRPF, com mínims personals i familiars, reduccions i deduccions, a un nou escenari d’inflació».

Amb una inflació que va tancar el 2021 en el 6,5% i que, segons les previsions del Banc d’Espanya, se situarà aquest any en una mitjana del 7,5%, el debat sobre l’anomenada ‘deflactació’ de la tarifa s’ha instal·lat entre fiscalistes i també en el pla polític. El nou líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha convertit en la seva primera bandera econòmica la proposta de corregir la inflació en la tarifa de l’IRPF per evitar que un contribuent pagui més impostos pel simple fet que el seu salari hagi pujat en alguna mesura per compensar l’efecte de la inflació i mantenir el seu poder adquisitiu, com es planteja en el cas de les pensions. El Govern rebutja modificar els elements de l’impost per corregir els efectes de la inflació, una pràctica que va deixar de ser habitual quan l’IPC es va instal·lar en nivells molt baixos en fins i tot negatius en els últims anys.

Els exemples formulats pel REAF parteixen del supòsit d’un treballador solter i sense fills que el 2021 tenia un sou brut de 22.000 € i el 2022 l’hi apugen un 1,5%, i passar a guanyar 22.330 €. En cas que les tarifes de l’IRPF es mantinguin inalterades passarà a pagar 2.861,89 €. En el supòsit que cada tram de la tarifa de l’IRPF s’hagués deflactat l’1,5% (en un percentatge similar a la pujada mitjana dels salaris en conveni el 2021) i a més, tant el mínim personal (5.550 euros amb caràcter general) i la reducció general per renda del treball (de 2.000 euros) haurien pujat segons la inflació registrada el 2021 (el 6,5%), aquest treball passaria a tributar 2.752,80 euros; és a dir 109,09 euros menys. En el cas d’una pujada salarial del 3%, el supòsit del REAF per a aquesta mateix contribuent (amb una tarifa deflactada al 3%) llança una factura fiscal més gran de 118 euros a l’any per la no-correcció de la inflació en l’impost.

Notícies relacionades

Gairebé el 40% dels contribuents es concentren en el tram entre 12.000 i 30.000 euros de renda bruta anual. Per al cas d’un contribuent solter i sense fills amb un salari brut anual de 30.000 euros, el mateix exemple elaborat pel Consell d’Economistes porta a la conclusió que aquest any pagarà entre 135 i 162 euros per la no-deflactació de la tarifa a l’1,5% o al 3%, respectivament, i la no-elevació en un 6,5% del mínim personal i de la reducció general per rendiments del treball.

Els exercicis numèrics elaborats pel REAF són exemples sobre com poden impactar en la factura fiscal d’un contribuent la no-correcció de la inflació en els diferents elements de l’impost, segons els supòsits adoptats per aquests fiscalistes. Segons el secretari tècnic del Registre d’Assessors Fiscals (REAF), Luis del Amo, les rendes més baixes són les que més pujada fiscal noten quan no es corregeix la inflació en l’impost.