Dades INE

Els preus dels hotels i altres allotjaments es disparen un 32% en un any

L’IPC per sectors destapa el sector turístic com un dels més afectats, vorejant el 10% de variació tan sols l’últim mes

Els preus dels hotels i altres allotjaments es disparen un 32% en un any
2
Es llegeix en minuts

Els preus dels hotels, hostals, pensions i serveis d’allotjament similars a Espanya es van disparar un 32% l’últim any, segons les dades de l’Índex de Preus de Consum (IPC) publicats aquest dimecres per l’Institut Nacional d’Estadística, que, no obstant, detecta una moderació en les tarifes aèries.

Aquest registre turístic s’ha anotat un increment del 9,9% de variació mensual al març, cosa que triplica la xifra registrada de mitjana en la resta dels valors econòmics nacionals.

Segons les dades de l’INE, els preus van pujar un 3% al març en relació amb el mes anterior i van elevar de cop la seva taxa interanual més de dos punts, fins al 9,8%, el seu valor més alt en 37 anys, concretament des de maig de 1985, segons les dades publicades aquest dimecres.

L’institut estadístic assegura que la pujada interanual de l’IPC fins al 9,8% es deu al repunt dels preus de l’electricitat i del gasoil per a calefacció; a l’increment dels preus dels carburants per a vehicles personals; a l’augment dels preus de la restauració i els serveis d’allotjament, i a l’encariment «generalitzat» dels aliments, especialment del peix i el marisc, de la carn, dels llegums i hortalisses, i de la llet, el formatge i els ous.

Per la seva banda, els preus dels centres de vacances, càmpings, albergs juvenils i serveis d’allotjaments similars es van mantenir invariables el mes de març respecte al febrer, acumulant una pujada de l’1,7% l’últim any.

Segons les dades de l’INE, en el seu conjunt la rúbrica referida a restaurants i hotels ha registrat un increment intermensual de l’1% el mes de març, mentre que la pujada s’eleva fins al 4,4% en els últims 12 mesos, vuit dècimes superior a la xifra registrada al febrer.

Els serveis d’allotjament també han sigut responsables que l’IPC general del mes de març a Espanya se situés al nivell més alt dels últims 37 anys. Al març han crescut un 5,5% respecte al mes anterior, mentre la variació anual s’ha disparat fins al 17,7%.

Per la seva banda, els preus dels paquets turístics han registrat el mes de març una caiguda del -3,8% en la comparativa amb el febrer, mentre que la seva variació interanual dona un descens de l’1%.

En el cas dels paquets turístics nacionals, aquests van caure un -5,4% el març passat en comparació amb el mes previ, malgrat la pujada del preu dels allotjaments. Segons les dades consultades per Europa Press, el preu dels paquets turístics internacionals també van registrar un descens del 3% en l’esmentada comparativa.

Amb això, des de principis d’any els preus dels paquets turístics nacionals han registrat una caiguda del 2,9% respecte al mateix període de l’any precedent, mentre que els internacionals es van mantenir invariables.

Moderació en el transport aeri

Notícies relacionades

L’inici de la temporada de primavera no ha provocat un increment en el preu dels vols. Així les tarifes de vols nacionals han crescut un lleu 0,6% l’últim mes en la comparativa intermensual, mentre que els internacionals ho han fet un 2%.

Amb aquest lleu augment, en els últims dotze mesos, el preu dels vols nacionals han caigut un 0,2%, mentre que els internacionals ho han fet un 1,1%.

Temes:

Preus