‘Fake news’

La notícia falsa sobre la Feria de Abril i la reforma laboral: Els caseters demanen jornades que ja eren il·legals

Els propietaris de les casetes demanaven una jornada laboral de 14 hores

La notícia falsa sobre la Feria de Abril i la reforma laboral: Els caseters demanen jornades que ja eren il·legals

Europa Press

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

En els últims dies ha corregut el rumor que la reforma laboral «posa en perill» la Feria de Abril de Sevilla. Els amos de les casetes del Real s’han estat queixant que serà «molt complicat» complir amb la llei a causa de les llarguíssimes jornades de treball que solien arribar a fer els seus treballadors. 

Tant és així, que els caseters van arribar a anunciar una aturada per demanar una jornada laboral de fins a 14 hores, per tractar-se d’un esdeveniment «especial». Però es van quedar sols, sense el recolzament dels sindicats ni tampoc del Ministeri de Treball. Tot i que sí que van comptar amb el recolzament del partit d’extrema dreta Vox.

Una llei de l’any 1919

Els caseters no tenien raó. La reforma laboral no provocarà cap canvi en el màxim d’hores que podrà treballar els empleats de la Feria, ja que la llei de 40 hores setmanals, i 8 hores de treball diàries, porta a Espanya des de l’any 1919

La mateixa ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha sortit a desmentir les acusacions dels caseters, i ha remarcat que es tracta d’una ‘fake news’ 

A través del seu compte de Twitter, Díaz ha fet un repàs d’història per refrescar la memòria d’alguns: «El 1919 s’establia al nostre país la jornada laboral de 8 hores després de la vaga de les treballadores i els treballadors de La Canadiense a Barcelona. Han passat més de 100 anys des que es va conquistar aquest dret que ha marcat una fita en la nostra legislació laboral».

Notícies relacionades

Així mateix, ha recordat que «ja el 1980 la redacció de l’Estatut dels Treballadors regulava la jornada i el dret al temps de descans» i que «l’article 34 de l’Estatut estableix que sempre hi haurà un mínim de 12 hores entre el final d’una jornada i el començament de la següent».

D’aquesta manera, si fa tots aquests anys que els caseters tenen personal treballant durant 14 hores o més, significaria que ja estaven incomplint la llei prèviament. La reforma laboral no hi té res a veure.