Mercat de treball

Les 5 claus de les dades d’atur del març del 2022

zentauroepp54272210 camarero200728113519

zentauroepp54272210 camarero200728113519 / David Zorrakino - Europa Press

5
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Malgrat la guerra, malgrat l’alça de preus, malgrat la carestia de matèries primeres i malgrat dues setmanes d’aturades dels transportistes, el mercat de treball a Espanya va registrar bones dades d’ocupació al març. Va pujar l’afiliació a la Seguretat Social a nivells propis de l’etapa precovid, va augmentar la contractació indefinida a màxims històrics i es va registrar una reducció tènue dels ertos, segons les dades que han publicat aquest dilluns el Ministeri de Treball i el de la Seguretat Social.

No obstant, aquest còctel d’amenaces que afectava les economies europees no ha tingut un efecte innocu sobre les estadístiques d’aquest mes de març. L’atur ha baixat, sí, però a un nivell pràcticament testimonial i molt lluny del que habitualment baixa al març. I col·lectius com el dels treballadors autònoms gairebé no van sumar membres, a causa de la reticència a emprendre aventures empresarials amb les múltiples incerteses que planen sobre l’economia.

Ocupació: 140.000 nous ocupats i pujant

L’ocupació manté la seva tendència a l’alça i el març va acabar amb 140.231 ocupats més que els que hi havia al febrer, una xifra semblant a les registrades en el lustre previ a la irrupció del coronavirus, fins a un total de 19,83 milions de treballadors en actiu; mai al país hi havia hagut tanta gent donada d’alta i cotitzant de manera simultània a la Seguretat Social. L’hostaleria va ser el motor de l’ocupació aquest març i va aportar gairebé la meitat dels nous llocs de treball creats, i és que els empresaris ja escalfen motors davant la primera Setmana Santa sense restriccions covid.

Això es deu al fet que, des que va començar la pandèmia, l’ocupació ha registrat 20 de 23 mesos de creixement i únicament tres en números vermells. No obstant, darrere d’aquestes xifres absolutes que conviden a l’optimisme n’hi ha d’altres que insten a la prudència. Després d’aquest llarg esprint del mercat laboral per no només recuperar-se del cop de la pandèmia, sinó també per créixer, hi ha signes d’un esgotament clar. Les xifres d’ocupació desestacionalitzada, que a Espanya no són més baixes, revelen que el març va generar menys ocupació neta que el febrer, que ja havia generat menys ocupació neta que el gener.

Atur: baixa 20 vegades menys que el març passat

Les bones dades d’ocupació no es van traduir en una reducció substancial de l’atur, que només va baixar en 2.921 persones el mes de març, quan l’any passat per aquestes mateixes dates es va reduir 20 vegades més. Actualment, a tot Espanya hi ha 3,1 milions d’aturats, el nivell més baix des del 2008, i 4 de cada 10 aturats no cobren ni prestació ni subsidi del SEPE.

El març del 2022 ha sigut el ‘menys bo’ des del 2013, si exceptuem el totalment anòmal març del 2020, quan va començar la pandèmia a Espanya. Habitualment en aquest mes hi ha fortes reduccions de l’atur, perquè es produeix un traspàs d’aturats a ocupats. No ha sigut així aquest mes i els nous contractes responen a l’activació de nous treballadors que no estaven prèviament donats d’alta a l’atur o a l’arribada de persones d’altres països per cobrir llocs vacants. Això implica que una part de l’atur es cronifica i la gent que està a l’atur cada vegada acumula més temps sense treballar.

Autònoms: continuen creixent, però a un ritme lent

El col·lectiu d’autònoms, que des de l’inici de la pandèmia mostra una gran resiliència —afavorida per les ajudes covid habilitades des del Govern—, tampoc no va viure un gran mes al març. Va créixer, però amb bastanta prudència. Les estadístiques de la Seguretat Social reflecteixen un augment de 7.878 nous treballadors per compte propi respecte al febrer, la meitat del que va créixer l’any passat. No obstant, el creixement ‘sense pausa, però sense pressa’ provoca que hi hagi l’1,4% més d’autònoms a Espanya que fa un any, fins a un total consolidat de 3,3 milions d’autoempleats en actiu.

Les múltiples incerteses sobre el futur de l’economia no contribueixen a incentivar l’emprenedoria. Però, malgrat l’augment del cost dels subministraments i les matèries primeres que denuncien les organitzacions del col·lectiu, aquest continua creixent i no perd efectius.

Ertos: continuen a la baixa l’últim mes de la pròrroga covid

El 31 de març va vèncer l’última de les pròrrogues dels ertos covid, que han acompanyat les empreses durant els últims dos anys. I el mes va acabar amb un total de 96.603 treballadors afectats per una suspensió, tant covid com d’un altre tipus. Això implica una reducció de gairebé 20.000 treballadors respecte al mes anterior, a l’espera de com reaccionin les empreses que encara tenien expedients covid al final de les ajudes. I molt lluny del rècord de 3,4 milions de treballadors assolit durant els primers compassos de la pandèmia.

Des del Departament de Treball de la Generalitat expliquen que encara és aviat per quantificar com evolucionarà la xifra d’ertos en les pròximes setmanes i veure si les empreses que fins ara tenien un expedient miraran de sobreviure sense o bé el reciclaran amb les noves modalitats. Tot això a l’espera que el Govern pugui activar —de moment no ha transcendit públicament— les ajudes del Mecanisme RED per a més sectors que el de les agències de viatges.

Catalunya lidera la creació d’ocupació

Catalunya va liderar la creació d’ocupació en el conjunt de l’economia espanyola durant el mes de març, amb un augment de 25.922 nous ocupats, segons les dades actualitzades aquest dilluns pel Govern. Va ser la comunitat autònoma que, en termes absoluts, va aportar més nous afiliats a la Seguretat Social, per sobre un mes més de l’altra locomotora econòmica de l’Estat, Madrid, i de pols turístics com les Balears, Andalusia, València i les Canàries, que històricament es reforcen de cara a la campanya de Setmana Santa. Precisament Girona i, en menor mesura, Tarragona van ser les províncies catalanes on hi va haver un augment més marcat de l’ocupació en termes relatius.

La ‘cara B’ de les estadístiques publicades aquest dilluns és que, si bé les empreses van continuar contractant, l’atur registrat gairebé no va disminuir: va baixar en 174 persones, fins a un total de 371.486 aturats a tot Catalunya. El mercat laboral català encadena així dos mesos consecutius sense gairebé reduccions de l’atur.

Temes:

Ocupació Atur