Crisi energètica

Entra en vigor el descompte de 20 cèntims a la gasolinera: ¿Com funcionarà?

La bonificació funcionarà fins al 30 de juny i s’aplicarà en el punt de proveïment

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

La bonificació de 20 cèntims per litre de carburant entrarà en vigor l’1 d’abril, serà accessible per a tots els consumidors, serà aplicable fins al 30 de juny i tindrà un impacte pressupostari d’uns 1.423 milions d’euros, segons càlculs del Ministeri d’Hisenda.

¿Quin tipus de carburant tindrà dret al descompte?

Segons el reial decret amb mesura de pla de xoc contra els efectes de la guerra aprovat aquest dimarts en el Consell de Ministres, els productes l’adquisició dels quals donarà dret a la bonificació seran la gasolina, el gasoil A i B, el gasoil per a ús marítim, els gasos liquats de petroli per a la propulsió de vehicles, el gas natural comprimit liquat per a vehicles, el gas natural liquat, el bioetanol, el biodièsel, així com les barreges de gasolina amb bioetanol o de gasoil amb biodièsel que requereixin etiquetat específic. També donarà dret a la bonificació l’adquisició de l’additiu AdBlue.

¿Qui paga la bonificació?

La rebaixa que promou aquest reial decret llei ascendeix als 0,20 euros per litre o per quilo de combustible proveït tant per persones usuàries particulars com per part d’empreses i autònoms. D’aquesta bonificació, 15 cèntims seran assumits pel Pressupost de l’Estat. Els operadors de carburants amb capacitat de refinament a Espanya i una xifra anual de negocis superior a 750 milions d’euros hauran d’afegir 5 cèntims al descompte (20 en total). No estaran obligats a satisfer aquesta prestació els operadors que, abans de l’1 d’abril, comuniquin la seva disposició a fer un descompte més gran a aquests 5 cèntims per qualsevol altre mecanisme, com poden ser les targetes de fidelització. Així ho han anunciat ja Repsol, Cepsa i EDP. En cas que no hi hagi descompte per part de l’operador (per no tenir capacitat de refinament a Espanya o tenir una xifra de negoci inferior a 750 milions, l’Estat assumirà l’import total dels 20 cèntims de descompte.

¿Apareixerà al tiquet la rebaixa?

La bonificació s’aplicarà en el punt de venda i proveïment. En cada subministrament que es realitzi en les condicions que suposin l’aplicació de la bonificació s’efectuarà un descompte a la factura final, impostos inclosos, equivalent a l’import de la bonificació. El tiquet de compra haurà de reflectir l’import de l’operació, distingint el preu abans d’aplicar el descompte i després d’aplicar la bonificació així com l’import de la rebaixa aplicada i una referència expressa en el reial decret llei. 


  

¿Com el gestionaran les gasolineres?

Les operadores podran sol·licitar la devolució de les bonificacions efectuades. Per fer-ho, hauran de presentar mensualment, en els primers quinze dies naturals del maig, juny i juliol, a través de la Seu Electrònica de l’Agència Estatal d’Administració Tributària (AEAT) o de l’administració foral, que correspongui una sol·licitud de devolució de les bonificacions efectuades el mes anterior. En tot cas, abans del 15 d’abril del 2022 l’operador podrà sol·licitar a l’administració tributària un avançament a compte per un import equivalent al 90% del volum mitjà mensual de vendes, amb un màxim de dos milions d’euros i un mínim de 1.000 euros.

¿Quant estalviaran les famílies?

D’acord amb els càlculs de l’OCU, per a una llar mitjana la rebaixa suposarà un estalvi de 65 euros en el cas del dièsel i de 75 euros en el cas de la gasolina en el conjunt dels pròxims tres mesos. L’OCU denuncia que, malgrat la rebaixa, els preus dels carburants seguiran molt per sobre dels preus que hi havia a primers d’any. La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) s’encarregarà de vigilar que la bonificació de 20 cèntims per litre de combustible arriba íntegrament a tots els conductors i posarà la lupa en els marges de les companyies.