Crisi energètica

Els carburants pugen 24 hores després de l’anunci del bo descompte i amb el petroli a la baixa

El litre de dièsel s’encareix més de 2 cèntims a les estacions de Pontevedra | Les petroleres, obligades a rebaixar-ne 5 des de divendres

Els carburants pugen 24 hores després de l’anunci del bo descompte i amb el petroli a la baixa
2
Es llegeix en minuts

Dijous, 24 de març. La cotització del barril de Brent, que és la referència a Europa per al preu del petroli, tanca a la baixa, fins als 118,20 dòlars. Segons les dades oficials del Ministeri per a la Transició Ecològica, que rep al seu torn de les mateixes estacions de servei, el litre de gasolina 95 es paga a Galícia a una mitjana d’1,820 euros; el de gasoil, a 1,852 euros.

Dilluns, 28 de març. El president del Govern, Pedro Sánchez, anuncia un bo de 20 cèntims per litre per a tots els conductors: 15 sortiran de les arques públiques, i almenys 5 els hauran d’abonar les petroleres. El Brent tanca la sessió amb caigudes, i cotitza a 109,54 dòlars. Des del dijous anterior, per tant, el cru s’ha abaratit una mica més d’un 7%. ¿I els carburants? Aquests no. Ben al contrari: la gasolina costa gairebé dos punts més a Galícia de mitjana (fins als 1,854 euros), i el dièsel s’ha encarit més d’un 2% (1,8905 euros).

Dimarts, 29 de març. Falten quatre dies perquè entri en vigor la mesura estrella del Govern per contenir els preus del transport, i perquè les petroleres hagin de contribuir a aquesta rebaixa. El Brent torna a baixar (109,14 dòlars), però les gasolines a Galícia –a excepció de la província d’Ourense– continuen pujant. De nou, amb informació del ministeri que dirigeix Teresa Ribera, el litre de gasolina 95 es pagava dimarts de mitjana a 1,856 euros, pels 1,8955 del gasoil.

Notícies relacionades

Mentrestant, i a un dia de la seva pròxima reunió amb Rússia, l’OPEP sembla decidida a reafirmar la seva aliança amb Moscou sense senyals de cedir a les pressions per obrir les aixetes a fi d’alleujar les tensions al mercat energètic per la guerra a Ucraïna. La teleconferència ministerial de l’Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) i 10 nacions independents, entre les quals Rússia, haurà de fixar quin serà el bombatge del grup al maig. Ja en la seva última trobada, el 2 de març, l’anomenada aliança OPEP+ va desatendre les veus que li demanaven un augment substancial de subministraments i es va limitar a confirmar el modest increment que ja estava previst per a l’abril, de 400.000 barrils diaris (bd).

Això és insuficient, segons l’Agència Internacional de l’Energia (AIE), que alerta del risc de «la pitjor crisi d’oferta [petrolera] en dècades» a partir de l’abril. L’AIE estima que hauran desaparegut llavors 3 dels 8 milions de barrils diaris de cru que exportava Rússia, per l’impacte que les sancions financeres tenen sobre la seva indústria petrolífera.