Crisi energètica
Els carburants pugen 24 hores després de l’anunci del bo descompte i amb el petroli a la baixa
El litre de dièsel s’encareix més de 2 cèntims a les estacions de Pontevedra | Les petroleres, obligades a rebaixar-ne 5 des de divendres

Dijous, 24 de març. La cotització del barril de Brent, que és la referència a Europa per al preu del petroli, tanca a la baixa, fins als 118,20 dòlars. Segons les dades oficials del Ministeri per a la Transició Ecològica, que rep al seu torn de les mateixes estacions de servei, el litre de gasolina 95 es paga a Galícia a una mitjana d’1,820 euros; el de gasoil, a 1,852 euros.
Dilluns, 28 de març. El president del Govern, Pedro Sánchez, anuncia un bo de 20 cèntims per litre per a tots els conductors: 15 sortiran de les arques públiques, i almenys 5 els hauran d’abonar les petroleres. El Brent tanca la sessió amb caigudes, i cotitza a 109,54 dòlars. Des del dijous anterior, per tant, el cru s’ha abaratit una mica més d’un 7%. ¿I els carburants? Aquests no. Ben al contrari: la gasolina costa gairebé dos punts més a Galícia de mitjana (fins als 1,854 euros), i el dièsel s’ha encarit més d’un 2% (1,8905 euros).
Dimarts, 29 de març. Falten quatre dies perquè entri en vigor la mesura estrella del Govern per contenir els preus del transport, i perquè les petroleres hagin de contribuir a aquesta rebaixa. El Brent torna a baixar (109,14 dòlars), però les gasolines a Galícia –a excepció de la província d’Ourense– continuen pujant. De nou, amb informació del ministeri que dirigeix Teresa Ribera, el litre de gasolina 95 es pagava dimarts de mitjana a 1,856 euros, pels 1,8955 del gasoil.
Notícies relacionadesMentrestant, i a un dia de la seva pròxima reunió amb Rússia, l’OPEP sembla decidida a reafirmar la seva aliança amb Moscou sense senyals de cedir a les pressions per obrir les aixetes a fi d’alleujar les tensions al mercat energètic per la guerra a Ucraïna. La teleconferència ministerial de l’Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) i 10 nacions independents, entre les quals Rússia, haurà de fixar quin serà el bombatge del grup al maig. Ja en la seva última trobada, el 2 de març, l’anomenada aliança OPEP+ va desatendre les veus que li demanaven un augment substancial de subministraments i es va limitar a confirmar el modest increment que ja estava previst per a l’abril, de 400.000 barrils diaris (bd).
Això és insuficient, segons l’Agència Internacional de l’Energia (AIE), que alerta del risc de «la pitjor crisi d’oferta [petrolera] en dècades» a partir de l’abril. L’AIE estima que hauran desaparegut llavors 3 dels 8 milions de barrils diaris de cru que exportava Rússia, per l’impacte que les sancions financeres tenen sobre la seva indústria petrolífera.
Ja ets usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Pocs especialistes La malaltia de Lyme s’estén per Espanya i creix a Catalunya
- Investigació en marxa La jutge del cas Alves: «Hi ha indicis molt més que suficients»
- Nous camins Rosalía i la seva mànager se separen
- Urbanisme Barcelona instal·la dues tirolines al tram sense trànsit entre Gran Via i Glòries
- Històries immobiliàries Lluïsa, la inquilina de renda antiga que es va quedar sola en un edifici de Barcelona
- Primera plana de l’edició impresa La portada d’EL PERIÓDICO del 3 de febrer del 2023
- Tribunals Absolt el cap de la Policia Local de Pineda acusat d’amenaces a l’hoteler que allotjava policies nacionals l’1-O
- L’Eurolliga de bàsquet El Barça sobreviu a un altre final dramàtic contra el Bayern
- La situació econòmica L’ocupació i la pujada de l’SMI
- Abusos sexuals Les denunciants del policia mallorquí infiltrat neguen que les relacions fossin consentides