Negociació

El Govern ofereix 500 milions d’euros per subvencionar el gasoil professional als transportistes

La quantia de la bonificació es concretarà en una reunió aquest divendres i inclourà una altra part de contribució de les petrolieres

El Govern ofereix 500 milions d’euros per subvencionar el gasoil professional als transportistes

David Castro

3
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

No hi haurà rebaixa fiscal per al gasoil professional, però sí una bonificació. El Govern ha ofert als transportistes una bonificació del preu del gasoil professional d’entorn 500 milions d’euros amb càrrec als Pressupostos Generals de l’Estat, per atendre els problemes de viabilitat del sector després de l’alça dels combustibles per la guerra d’Ucraïna, a la qual se sumarà l’aportació corresponent de les petrolieres. «És una mesura a la qual ens comprometem i que hem d’acabar de concretar la quantia després del Consell Europeu del 24 i 25 març, per això ens emplacem a una reunió divendres sobre quant serà el descompte», ha anunciat la ministra de Transport, Raquel Sánchez, després de reunir-se amb el Comitè Nacional del Transport per Carretera (CNTC).

Una mesura ideada a imatge i semblança de les anunciades en altres països com França, Itàlia o Portugal, el govern dels quals han anunciat solucions similars a l’alça de preus dels carburants per als transportistes, segons ha dit Sánchez, i que serà aprovada el pròxim 29 de març pel Consell de Ministres per a la seva entrada en vigor de forma immediata l’1 d’abril. «Per part d’alguns partits polítics i alguns agitadors s’insistia que es produís una rebaixa fiscal per al transport per carreteres però sabíem que aquestes mesures no tindrien efecte en el sector de transport per carretera, ja que l’impost d’hidrocarburs està en el seu nivell més baix i, a més, tampoc tenia sentit una rebaixa de l’IVA perquè al ser professionals poden realitzar una deducció d’aquest impost», ha defensat la ministra.

Amb aquest compromís, a falta dels detalls sobre la quantitat i la forma en què es bonificarà el carburant, ha finalitzat una «intensa» reunió d’entorn set hores en la qual han participat en el seu inici la vicepresidenta primera i ministra d’Economia, Nadia Calviño, i la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero. En aquesta reunió, el Govern també ha promès realitzar la devolució del gasoil professional mensualment, que en l’actualitat es practica trimestralment, cosa que donarà més liquiditat a les empreses, així com a publicar l’índex de variació del gasoil professional setmanalment. «Quan es parla de tenir referències setmanals en la pàgina web del ministeri, en època de costos estables no faria falta, però ara sí que fa falta avaluar setmanalment què suposa el cost del combustible», ha justificat el president del departament de mercaderies de la CNTC, Carmelo González, sobre aquesta última mesura.

Aturades en el sector

Notícies relacionades

González ha demanat «disculpes» a tots els afectats per les aturades de la Plataforma per a la Defensa del Sector de Transport de Mercaderies per Carretera Nacional i Internacional, que es van iniciar la setmana passada i que han provocat l’aturada de l’activitat de diverses fàbriques i l’escassetat d’alguns aliments en els lineals dels supermercats. «Demanem disculpes, tot i que no ens correspon, als autònoms i empreses que s’han vist perjudicats per una aturada en el transport que aquest Comitè mai hem volgut», ha dit Carmelo González, després que la ministra donés a conèixer l’acord.

Per la seva bnda, Sánchez ha confiat que aquest anunci dissuadeixi la Plataforma de mantenir les aturades. «Condemnem la violència, les coaccions i amenaces que alguns han preferit contra els seus propis companys. Ventalls a continuar assegurant condicions de seguretat dels transportistes que volen sortir a treballar i que amb aquest acord veuen que el compromís d’aquest Govern està amb ells per defensar les seves seguretat i també defensar els seus interessos», ha dit Sánchez.

Temes:

Transports