Mercat laboral

Les cinc claus de les dades de l’atur de febrer del 2022

Les cinc claus de les dades de l’atur de febrer del 2022
3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El febrer del 2022 torna als registres positius quant a reducció de l’atur i creació d’ocupació, després del tradicional retrocés de la pujada de gener. El mercat laboral va prioritzant a poc a poc la qualitat de l’ocupació i si bé no ha firmat un número rècord de contractes, sí que hi ha hagut un augment sense precedents de la contractació indefinida. El més gran en els últims 25 anys. Els treballadors en erto segueixen estancats, després de l’allargament d’un mes de l’última pròrroga de les ajudes covid. I els autònoms continuen guanyant a poc a poc nous membres per al col·lectiu. El Govern ha actualitzat aquest dimecres les dades de l’atur i de l’afiliació a la Seguretat Social que mostren que Catalunya ha viscut un febrer per sobre de la mitjana espanyola quant a creació d’ocupació. Aquestes en són les cinc claus.

Ocupació: Nou rècord de contractes indefinits

El mercat laboral espanyol ha guanyat 67.111 afiliats a la Seguretat Social aquest febrer, fins a un total de 19,69 milions de treballadors en actiu. L’economia espanyola està en una fase expansiva de l’ocupació, especialment en termes de qualitat. La nova reforma laboral està deixant els seus efectes i el febrer ha registrat el major nombre de contractes indefinits de tota l’estadística disponible: un total de 316.841. El repunt és significatiu: al febrer s’han firmat el 139% més de fixos que el mateix mes de l’any passat.

Els sectors que més han ajudat l’ocupació han sigut la construcció, l’educació i l’hostaleria, aquesta última ja lliure de les restriccions per òmicron.

Atur: el millor febrer des del 2015, però només per als homes

El febrer no sol ser un mes gaire prolífic respecte a la disminució de l’atur, tot i que aquest any ha deixat un registre superior al dels últims exercicis. L’atur s’ha reduït en 11.394 persones, fins a un total de 3,1 milions d’aturats. El febrer ha sigut el mes en què més ha caigut l’atur des del 2015 i ho ha fet eminentment entre els homes. Entre les dones el descens ha sigut simbòlic, de només 816 parades.

L’actual xifra d’aturats és la més baixa en un mes de febrer des del 2008, quan la crisi financera i del totxo just començaven a desplegar els seus efectes i acabarien portant el pic d’aturats fins per sobre dels cinc milions de persones a tot Espanya.

Erto: 101.000 treballadors en suspensió

L’allargament de l’última pròrroga dels ertos covid fins al 31 de març ha provocat que la xifra de treballadors afectats amb prou feines hagi variat l’últim mes i les empreses esperaran a finals de març per decidir si renoven (o no) els seus expedients i transiten cap a la nova legislació. El nombre total d’empleats involucrats en un expedient de suspensió ha tancat el mes en 101.736 persones, 4.000 menys que fa un mes. La xifra actual d’afectats per erto és sensiblement inferior als 3,4 milions de treballadors afectats registrats durant el moment de màxim confinament.

Autònoms: Lleuger repunt entre un col·lectiu resistent

El col·lectiu de treballadors autònoms ha tornat a sumar afiliats després del lleuger descens que va registrar al gener. Al febrer, malgrat tornar als números verds, l’avenç ha sigut tènue, amb un saldo positiu de 3.424 treballadors per compte propi, fins a sumar un total de 3,3 milions d’autònoms en actiu. Els autònoms han aguantat fins ara amb gran resiliència la crisi actual, sense gairebé destruccions d’ocupació i només queden 108.000 ocupats que depenen de les ajudes covid habilitades pel Govern.

Catalunya crea el doble d’ocupació que Madrid

Catalunya ha liderat la creació d’ocupació en termes absoluts i ha sigut la tercera que més n’ha creat en termes relatius durant el febrer (per darrere de les Balears i Múrcia). Les quatre províncies catalanes han guanyat 21.247 nous ocupats, el doble que la Comunitat de Madrid, i situen el total de treballadors actius a Catalunya per sobre de la simbòlica cota de les 3,5 milions de persones. El creixement de l’ocupació ha sigut discret però generalitzat, i només Andalusia i Castella-la Manxa han registrat taxes negatives d’ocupació.

Quant a la reducció de l’atur, a Catalunya ha sigut simbòlica, de 146 aturats menys. L’atur ha baixat en nou comunitats autònomes respecte al mes de gener, amb Madrid (–15.770), Canàries (–2.022) i Illes Balears (–1.931) al capdavant.

Temes:

Ocupació Atur