Consell de Ministres

Espanya destinarà 1.100 milions per crear una intel·ligència artificial que parli en espanyol

  • El Govern aprova un PERTE que buscarà maximitzar el valor de l’espanyol i de les llengües cooficials en la transformació digital

Espanya destinarà 1.100 milions per crear una intel·ligència artificial que parli en espanyol
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern espanyol mobilitzarà 1.100 milions d’euros per impulsar l’ús de les llengües cooficials de l’Estat en la transformació digital. El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts un Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE) en el qual s’inclou la creació d’un sistema d’intel·ligència artificial (IA) que «pensi en espanyol».

El pla de l’executiu pretén aprofitar el potencial de l’espanyol i de les llengües cooficials com a factor de creixement econòmic i competitivitat internacional en àmbits com l’IA, l’aprenentatge, la investigació, la ciència, la divulgació cultural o la producció audiovisual, tots clau en la transició cap a una economia digital. «La llengua és un dels factors fonamentals per al desenvolupament tecnològic i empresarial, com un element clau de competència, a més de ser un factor determinant també d’inclusió i benestar social», ha explicat la vicepresidenta primera i ministra d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño. L’exsecretària general adjunta de l’ONU Cristina Gallach ha sigut l’elegida per ser la comissionada especial en el desplegament del PERTE.

El projecte ‘Nova Economia de la Llengua’ comptarà amb 1.100 milions d’euros d’inversió pública procedents dels fons de recuperació europeus i es coordinarà mitjançant la col·laboració publicoprivada amb el suport d’universitats i centres d’investigació. D’aquests, almenys 30 milions es destinaran exclusivament a recolzar projectes en llengües cooficials. És el cas d’AINA, una iniciativa de la Generalitat de Catalunya perquè les màquines puguin entendre el català per així agilitar que es normalitzi en l’entorn digital.

La creació d’una IA que entengui espanyol requerirà 330 milions d’euros i servirà, segons Calviño, «perquè els nostres ciutadans i empreses accedeixin en igualtat de condicions a productes i serveis que seran determinants per a la seva vida i la seva activitat econòmica». Aquest programa també servirà per proporcionar eines digitals per a persones amb discapacitat i diversitat funcional.

Cinc eixos per impulsar l’espanyol

Notícies relacionades

La creació d’una IA espanyola és el segon dels cinc eixos estratègics en els quals es dirigirà el PERTE aprovat aquest dimarts pel Govern. El primer, amb 97 milions d’euros de pressupost, estarà destinat a crear un banc de dades de l’espanyol i les llengües cooficials de l’Estat que reculli tota mena de frases, paraules i expressions, així com la creació d’un observatori que estudiï la situació de l’espanyol al món. El tercer articularà dos projectes per impulsar l’ús i divulgació de l’espanyol en l’àmbit tecnicocientífic i comptaran amb una inversió de gairebé 130 milions d’euros.

El quart eix destinarà 475 milions a promocionar l’aprenentatge de l’espanyol amb la creació d’una plataforma, així com amb la digitalització de l’Institut Cervantes. L’últim, centrat en les indústries culturals, invertirà 70 milions a desenvolupar la producció audiovisual i de videojocs en espanyol, en la digitalització de continguts i fons documentals de museus i patrimonis.