Deutes

Cercador: Aquests són els ajuntaments més morosos d’Espanya

Els proveïdors d’aquests 1.640 ajuntaments podran reclamar el cobrament de les seves factures més antigues amb càrrec al nou Pla de Pagaments del Ministeri d’Hisenda

Cercador: Aquests són els ajuntaments més morosos d’Espanya
2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El Ministeri d’Hisenda ha posat en marxa un nou Pla de Pagament a Proveïdors en l’exercici 2022 dirigit als ajuntaments que té per objectiu que els municipis es posin al dia en l’abonament de les factures pendents més antigues, anteriors a l’1 de juliol del 2021. Per a això, Hisenda ha identificat una llista de 1.640 municipis (16 són diputacions) i 670 entitats que en dependents que han llançat un termini mitjà de pagament superior al límit legal de 30 dies en algunes de les estadístiques oficials corresponents a desembre del 2020 o març o juny del 2021. 

En aquest cercador es poden trobar les dades de termini de pagament i deute pendent de cadascun d’aquests 1.640 municipis referits a setembre del 2021, alguns dels quals amb períodes que superen els 1.000 dies. Hisenda estima que el Pla de Pagaments permetrà liquidar fins a 2.000 milions d’euros de deute endarrerit en tots aquests municipis.

Notícies relacionades

Es dona la circumstància que molts d’aquests municipis –que el desembre del 2020 o el març o el juny del 2021 tenien un termini mitjà de pagament superior a 30 dies– van situar el seu període d’abonament de factures dins de la legalitat al setembre (30 dies). Així, de les 1.640 corporacions identificades per Hisenda, només 1.014 seguien presentant un termini mitjà de pagament superior a 30 dies al setembre. Això no impedeix, en tot cas, l’obligació dels 1.640 ajuntaments inicials de participar en el nou mecanisme del Pla de Pagament de Proveïdors per posar a zero les factures més antigues que encara es puguin mantenir als seus calaixos. Els proveïdors que tinguin factures per obres, serveis o subministraments pendents de pagament abans de l’1 de juliol del 2021 en alguns d’aquests municipis poden acollir-se al Pla de Pagaments a través de la plataforma informàtica habilitada per l’Agència Tributària abans del 25 de febrer. 

Entre les capitals de província i ciutats destaquen els elevats terminis de pagament mitjans de Jaén (629 dies); Parla, a la província de Madrid (422 dies), Jerez de la Frontera, a Cadis (360,27 dies); Puerto de Santa María, a Cadis (247,27 dies) o Badalona, a la província Barcelona (222,58 dies). Tots aquests ajuntaments hauran d’acollir-se al nou Pla de Pagament a Proveïdors pel qual el Ministeri d’Hisenda els facilitarà finançament perquè liquidin les seves factures més antigues, anteriors a l’1 de juliol del 2021, a canvi de presentar un pla d’ajust. Tot i que amb terminis més curts, també hauran d’acollir-se al Pla de Pagaments les capitals de província de Granada, Ourense, Còrdova, Sevilla i Càceres.