Tributació

Impostos: la sorpresa del valor de l’immoble

  • La nova referència per a l’impost de transmissions patrimonials o successions que regeix des de l’1 de gener eleva en alguns casos el pagament fiscal en la compra d’immobles de segona mà

  • El valor publicat pel Cadastre preval com a base imposable dels tributs, tot i que l’acordat en la transacció entre les parts sigui inferior

Impostos: la sorpresa del valor de l’immoble
2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

A les notaries s’estan produint sorpreses aquests dies al liquidar els impostos per la compra d’un habitatge de segona mà. I la conseqüència és el nou valor de referència que es fa servir com a base imposable per calcular l’impost de transmissions patrimonials –el que grava les compravendes d’immobles de segona mà– i actes jurídics documentats (ITP i AJD), el de successions i donacions o el de patrimoni, tots, tributs cedits a les autonomies. Està passant en la compravenda de places d’aparcament, però també de vivendes, tot i que encara han transcorregut poques setmanes des que va entrar en vigor per fer-ne un balanç, explica la vicedegana del Col·legi Notarial de Catalunya, Raquel Iglesias.

La llei de prevenció i lluita contra el frau, aprovada l’any passat, va incloure una modificació de la base imposable d’aquests impostos cedits a les autonomies. Des de l’1 de gener, Hisenda ha marcat un nou valor de referència, que estableix el Cadastre amb el preu mitjà de les transaccions realitzades per zones l’any anterior. Fins al 31 de desembre, la base imposable d’aquests impostos estava lligada al valor de mercat i les hisendes autonòmiques aplicaven uns valors teòrics que ocasionaven moltes impugnacions, especialment en períodes de descens dels preus.

Notícies relacionades

La qüestió és que per aplicar el gravamen a partir d’ara cal fer servir el més alt dels dos valors. Si és el de referència que ha calculat el Cadastre, al qual s’aplica una correcció del 10%, aquesta és la base de l’impost, tot i que el preu de l’operació sigui inferior, explica Iglesias. Per exemple, tot i que s’hagi comprat per 306.000 euros, si el valor publicat pel Cadastre a la seva web són 360.000, aquesta és la base per tributar. Resumint, 36.000 euros per l’ITP en lloc de 30.600. Aquesta és la sorpresa que han tingut alguns compradors, tot i que no tots, aquestes setmanes. I és que al tractar-se d’una mitjana de les operacions de l’any anterior, el valor de referència no té en compte en general l’estat de la vivenda, si està rehabilitada o no, etc., i això pot produir discrepàncies amb el valor de venda.

I a més existeix un altre element que ha canviat: «Ara s’ha invertit la càrrega de la prova», avisa la vicedegana de l’Escola de Notaris de Catalunya. Fins al 31 de desembre, era el fisc l’encarregat d’impugnar si pensava que el valor de l’escriptura no es corresponia amb el real d’un immoble, en canvi, ara primer cal liquidar l’impost i iniciar un procediment de reclamació perquè la càrrega de la prova s’ha traslladat al contribuent. On ja se n’han produït casos és en compravendes d’habitatges de segona mà. En herències, que disposen de sis mesos per a la seva liquidació, és possible que es produeixi més endavant, afirma Iglesias.