Advertència

Foment alerta de la pèrdua d’indústria per la fiscalitat a Catalunya

La patronal catalana exigeix la «rectificació urgent» del nou tribut que grava les emissions de CO2

Foment alerta de la pèrdua d’indústria per la fiscalitat a Catalunya

El Periódico

2
Es llegeix en minuts

Tornen les crítiques patronals als impostos de la Generalitat. Aquest divendres Foment del Treball ha alertat del risc de deslocalitzacions i pèrdua d’ocupació com a conseqüència de la fiscalitat de la Generalitat, especialment la mediambiental. La gota que ha fet vessar el got és el nou impost sobre les instal·lacions que emeten gasos amb efecte hivernacle (CO2) i les limitacions a la incineració de residus, previstos per l’Executiu català, a què l’organització empresarial demana una «rectificació urgent».

La junta directiva de Foment ha aprovat un manifest a favor d’una indústria catalana «competitiva i forta», i ha reclamat una política industrial que «no perjudiqui l’activitat econòmica ni comprometi la competitivitat a Catalunya». En el seu manifest, la patronal presidida per Josep Sánchez Llibre destaca que «Catalunya té 15 impostos propis i és la comunitat autònoma que en té més». D’aquests 15 impostos propis, «5 graven directament la indústria i se n’estan preparant de nous. La conclusió és que la indústria a Catalunya està maltractada en relació amb altres comunitats».

Eina de cohesió social

Durant l’acte de presentació del manifest, la vicepresidenta de la patronal i presidenta de la comissió d’Energia, Virginia Guinda, ha remarcat el paper de la indústria com a «eina de cohesió social», motor econòmic que creï llocs de treball estables amb salaris molt superiors a la mitjana i un motor d’exportació. Ha lamentat que la Generalitat impulsi aquestes dues noves accions que «comprometran la recuperació econòmica» en un moment que «no és l’adequat» perquè la indústria afronta un nou cicle inversor a tot Europa per transformar el sector cap a la digitalització i la descarbonització.

La patronal considera que, en aquest context, no es poden posar nous impostos i limitacions tecnològiques que, en l’actualitat, són considerades les millors disponibles pel marc europeu. El vicepresident de Foment, Joan Roget, ha assegurat que la indústria catalana està compromesa amb la sostenibilitat mediambiental i alineada amb la transició cap a un model sostenible, però ha dit que aquest s’ha de fer de tal manera que garanteixi la competitivitat i la productivitat.

Inoportuna i desafortunada

El manifest titlla de «del tot inoportuna i desafortunada» la nova figura tributària «que castigarà fiscalment la producció d’activitat industrial al nostre país i, per tant, afavorirà en termes relatius el posicionament d’altres llocs pròxims, per atraure activitats que es podrien haver destinat a Catalunya, i castigar en termes relatius als productors catalans en la seva competitivitat productiva, en un context de forta elevació dels preus de l’energia».

Notícies relacionades

Per això, la patronal ha demanat una rectificació «urgent» d’aquestes mesures per assegurar el futur que havia recordat en el Pacte Nacional per la Indústria, i ha demanat que es recuperi l’esperit d’aquest pacte per aconseguir una indústria catalana competitiva i forta.

El nou impost sobre les instal·lacions que emeten gasos amb efecte hivernacle i les limitacions a la incineració de residus, que marca un termini de dos anys per a la seva eliminació a Catalunya, estan recollits en el desenvolupament de les mesures financeres i fiscals per al 2022.