Tributació

Els experts s’encallen amb l’harmonització fiscal

La comissió per a la reforma tributària s’emplaça per a un nova reunió el dia 17

Els experts s’encallen amb l’harmonització fiscal
2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La comissió d’experts per a la reforma fiscal no ha aconseguit en la seva llarga reunió d’avui una proposta consensuada en matèria d’harmonització fiscal en matèria d’impostos cedits a les autonomies com el de patrimoni o successions, segons fonts coneixedores del contingut de la trobada. De fet, la comissió, formada per 16 experts, es va emplaçar per mantenir una nova reunió el 17 de febrer.

Durant la trobada s’ha produït un prolongat debat sobre les qüestions a incloure en el text final que s’hauria d’entregar a la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, abans que acabi aquest mes. «Hi ha consens que és necessari harmonitzar. Una altra cosa és com», afirmen fonts consultades. I és que el marge que té l’Estat és molt ampli, fins i tot suprimir determinades figures tributàries cedides i compensar les autonomies. També hi ha graus intermedis, com un mínim similar entre territoris i altres fórmules. I en tot això entra també en joc el grau d’autonomia tributària de les comunitats, sobre el qual hi ha també diferents punts de vista.

En qualsevol cas, les possibilitats d’una proposta de consens estan molt lligades a si el document es limita a fer un llistat de possibilitats o si, en canvi, defensa unes fórmules davant d’altres, segons les fonts consultades.

Fuga de recursos

Notícies relacionades

La trobada d’aquest dijous havia de ser més definitiva del que al final ha sigut. A finals de gener es va produir una altra reunió en la qual tampoc es va aconseguir tancar un document amb propostes al ministeri. Les propostes giren, en gran manera, entorn d’incorporar la tecnologia en el sistema tributari per evitar la fuga de recursos que es produeix amb les transaccions digitals, les criptomonedes, les ‘family offices’ i altres instruments que erosionen les bases imposables.

L’abril de l’any passat, la ministra d’Hisenda va presentar la comissió de 17 experts per elaborar un llibre blanc per a la reforma fiscal. Presidida per Jesús Ruiz-Huerta (creador de les balances fiscals amb el president socialista José Luis Rodríguez Zapatero) i amb Alain Cuenca (director general d’Institut d’Estudis Fiscals) com a secretari, aquest grup comptava llavors amb els catedràtics i experts com Fran Adame, Antonia Agulló, Olga Cantó, Laura de Pablos, Santiago Díaz de Sarralde, Xavier Labandeira, Santiago Lago, Guillem López Casasnovas, Julio López Laborda; David López Rodríguez, Carlos Monasterio, Saturnina Moreno, Violeta Ruiz Almendral, Maria Teresa Soler i Marta Villar. El comitè va arribar a tenir 18 membres, amb l’entrada posterior d’Ignacio Zubiri, catedràtic d’Hisenda Pública de la Universitat del País Basc. I ara, després de la seva marxa i la de Carlos Monasterio, catedràtic d’Hisenda Pública de la Universitat d’Oviedo, en té 16.

Temes:

Impostos Hisenda