Mercat laboral

¿Quantes persones beneficiarà la pujada del salari mínim a Catalunya?

  • El Govern pacta amb els sindicats incrementar l'SMI a 1.000 euros amb efecte retroactiu a 1 de gener

GRAFCAT9365  ALCARRAS (LLEIDA) (ESPANA)  10 07 2020 -Un temporero  con su mascara de proteccion trabaja en la recoleccion de fruta en un campo de Alcarras (Lleida) este viernes en que los hospitales de Lleida han doblado el numero de personas ingresadas por la COVID-19 en pocos dias EFE  Ramon Gabriel

GRAFCAT9365 ALCARRAS (LLEIDA) (ESPANA) 10 07 2020 -Un temporero con su mascara de proteccion trabaja en la recoleccion de fruta en un campo de Alcarras (Lleida) este viernes en que los hospitales de Lleida han doblado el numero de personas ingresadas por la COVID-19 en pocos dias EFE Ramon Gabriel / Ramon Gabriel

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern ha pactat amb els sindicats apujar el salari mínim interprofessional (SMI) a 1.000 euros bruts (en 14 pagues) aquest 2022. La mesura té una afectació directa a les nòmines de milions de treballadors que perceben els sous en funció d’aquest indicador anualment revisat per l’Executiu. L’alça d’aquest terra salarial, per definició, beneficia aquells empleats ubicats a les professions o categories més mal pagades i que moltes vegades no estan coberts per un conveni col·lectiu. No existeix un registre oficial de quants treballadors perceben directament l'SMI, si bé des de diferents gabinets d’estudi, com el del Ministeri de Treball, el Banc d’Espanya o els sindicats, sí que han fet aproximacions. La més recent per a tot Espanya és la realitzada per CCOO, que xifra en 1,8 milions de persones les actuals perceptores de l'SMI. I en el cas de Catalunya, l’UGT estima que un total de 237.831 persones, el 8,3% de les cotitzades, veuran pujar la pròxima nòmina.

Notícies relacionades

El salari mínim és un indicador que marca l’ingrés mínim que ha de percebre obligatòriament un treballador per compte d’altri. La majoria de treballadors cobren per sobre d’aquest indicador, ja fos perquè així ho indica el conveni col·lectiu o perquè ho han negociat amb l’empresa. No obstant, entre determinats col·lectius l'SMI és habitual, quan no la norma. El salari mínim és més freqüent entre homes i dones, en tant que aquestes segones copen habitualment perfils o sectors més mal pagats al mercat laboral. Segons les estimacions de CCOO, el 55% dels beneficiats per la pujada de l'SMI són dones; davant el 45% restant d’homes.

Aquesta mesura també té un biaix d’edat clar, ja que a més joventut, més probable és que la persona cobri el salari mínim. Seguint amb les estimacions de CCOO, gairebé un de cada tres menors de 25 anys percep l'SMI, davant menys d’un de cada 10 majors de 55 anys. La temporalitat també és una altra variable clau, ja que entre aquells treballadors amb un contracte eventual és més freqüent cobrar el mínim que entre els fixos. Dos de cada 10 eventuals cobren l'SMI, davant menys d’un de cada 10 indefinits. I en sectors com el camp o gremis com el de les treballadores de la llar també és la tònica habitual.