Moviments empresarials

IFM escala a Naturgy i ja controla el 12,15% del capital

El fons australià ha continuat comprant accions després de l’última comunicació a la CNMV en la qual xifra la seva participació en el 12,04% del capital

IFM escala a Naturgy i ja controla el 12,15% del capital
2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

IFM continua escalant posicions a Naturgy amb la compra d’accions. La companyia que dirigeix Francisco Reynés ha revelat, a través del seu informe de govern corporatiu, que el fons australià ha ascendit fins al 12,15% de la seva capital a tancament de l’any 2021, mentre que, segons consta a la pàgina de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), la participació d’IFM era, el 7 de desembre, del 12,04%.

El fons de pensionistes va resoldre a l’octubre la seva opa parcial sobre Naturgy, llançada fa gairebé un any, amb l’acceptació del 10,83% del capital, molt per sota del mínim d’acceptació que s’havia fixat la mateixa empresa d’arribar al 17% i del màxim del 22,69%. De fet, l’opa gairebé queda invalidada al situar-se lleugerament per sobre de l’objectiu d’acceptació del 10%. Malgrat aquesta baixa participació, que suposava tenir només un conseller en el consell d’administració de l’empresa, IFM va acceptar entrar a Naturgy.

No obstant, a partir de llavors va iniciar la compra d’accions al mercat de l’energètica, que s’ha mantingut fins a arribar a finals de l’any passat a aquest 12,15% que acaba d’aflorar l’informe de Naturgy i que encara no es reflecteix en les dades de la CNMV, ja que la normativa espanyola obliga a notificar les participacions en empreses cotitzades quan l’increment del pes és superior a l’1%.

L’oferta llançada per IFM es va trobar de cara amb la decisió de Criteria, el braç inversor de la Fundació La Caixa, d’elevar la seva participació en l’energètica per deixar clar que volia mantenir-se com a primer accionista, al passar del 24,8% del capital fins a l’actual 26,7% i amb l’aspiració d’arribar fins al 29,9%, si és necessari, sense superar el 30% que l’obligaria a llançar una opa sobre el 100%. D’aquesta manera, IFM és el quart principal accionista de l’empresa, segons les xifres de l’informe de govern corporatiu a tancament de 2021, que lidera Criteria Caixa, amb el 26,7% del capital, i els també fons CVC i GIP, amb el 20,7% i 20,6%, respectivament.

Notícies relacionades

Malgrat tot, quatre mesos després que es resolgués l’operació, IFM encara no ha consolidat la seva participació en l’elèctrica, a través de la seva representació en el consell d’administració. És la companyia que comanda a Espanya Jaime Siles que ha de sol·licitar l’esmentada representació per, així, rebre el vistiplau de la junta d’accionistes. Amb la seva actual participació en l’empresa (12,15%), a IFM li correspon tenir un conseller a la cúpula, mentre que si eleva la seva quota de capital per sobre del 16% li correspondran dos seients al Consell.

Actualment, aquest òrgan de govern està integrat per 12 membres: el president executiu de Naturgy, Francisco Reynés, dos consellers de CriteriaCaixa, dos de GIP i dos més de CVC, així com cinc consellers independents.