Operació empresarial

La Caixa, finançadora i vigilant de l’opa a Naturgy

El banc del grup participa amb uns 200 milions en el crèdit a IFM en un préstec amb 29 entitats financeres, entre elles VidaCaixa

Criteria, màxim accionista de CaixaBank i alhora de l’energètica, mira de dificultar l’operació per garantir-ne l’espanyolitat i plans industrials

zentauroepp40421206 gra198 barcelona  05 10 2017   sede de caixabank en barcelon171222120301

zentauroepp40421206 gra198 barcelona 05 10 2017 sede de caixabank en barcelon171222120301 / ENRIC FONTCUBERTA

3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Caixa és com si tingués dues ànimes en l’oferta d’adquisició d’accions (opa) parcial del fons australià IFM sobre Naturgy, que el Govern ha d’aprovar en poques setmanes. D’una banda, s’ha convertit en el garant de l’espanyolitat de la companyia energètica presidida per Francisco Reynés i en vigilant de l’operació. Ho fa a través de Criteria, el hòlding de participacions de la Fundació Bancària La Caixa que, alhora que principal accionista de la companyia energètica ho és també de CaixaBank (30%), que és un dels protagonistes del sindicat de 29 bancs que financen l’oferta del 22,6% del capital, supeditada a obtenir almenys el 17%, amb un préstec de 1.800 milions. La resta, fins a arribar a 4.900 milions, IFM pretén aportar-lo amb fons propis.

Aquest és un cas no tan estrany en un gran grup amb interessos a la banca i en diferents sectors, segons els analistes. Que una entitat financera com CaixaBank formi part del finançament d’una operació d’aquest tipus, i més després d’absorbir Bankia, és habitual. En especial tenint en compte que el préstec s’ha subscrit amb un interès anual del 3,5%. A l’inici va aportar uns 450 milions, com el Santander; i BNP Paribas, uns 900. En una segona fase de l’operació s’ha distribuït el risc i l’entitat catalana aporta uns 200 milions, una quantitat similar a la de BNP Paribas i Santander. S’hi afegeixen 26 entitats més, entre les quals estan VidaCaixa (controlada al 100% per CaixaBank) i Erste, també participat pel banc català; o BBVA, Abanca, Cajamar, Kutxa, Liberbank, Banco Cooperativo Español, Ibercaja i Bankinter. I la resta són estrangers, com Intesa, Bank of China, Generali, ING, Unicredit, Credit Siuisse , Metlife o Banco Pichincha.

Banc sobirà

Criteria, controlada en un 100% per la Fundació Bancària La Caixa, té el 30% de CaixaBank. Participar en una operació de finançament de 29 bancs i que, a més, és rendible, «reforça la imatge d’independència de l’entitat i que el banc és sobirà», segons defensa el president de la fundació i de Criteria, Isidre Fainé, expliquen fonts pròximes. Seria difícil de justificar davant el 70% restant d’accionistes per què el banc no intervé en una operació que pot resultar rendible.

Notícies relacionades

D’altra banda, Naturgy és una de les fermes i més històriques apostes de Criteria i a més aporta més de 340 milions en dividends que alimenten l’obra social de La Caixa, més del la meitat del pressupost anual de l’entitat. En poques setmanes ha passat del 24,8% al 25,8% del capital de la companyia energètica, cosa que li permet reclamar un conseller més i en tindria tres. Es consolida d’aquesta forma com a principal accionista, després d’anunciar fa unes setmanes que incrementaria la seva participació fins a un màxim del 29,99% (superar el 30% l’obligaria a llançar una opa sobre el 100% del capital).

Aquesta maniobra, alhora que reforça el seu control sobre Naturgy, facilita la tasca al Govern, que ha d’aprovar l’opa d’IFM, al tractar-se d’un inversor estranger que mira de fer-se amb més del 10% o un percentatge de control d’una empresa espanyola considerada estratègica. Com més participació tingui Criteria més estret és el marge perquè l’opa prosperi. Els fons CVC, en una societat en la qual participa la família March; i GIP, que en tenen un 20% cada un, van anunciar que no vendrien, tot i que al ser inversors financers existia el risc que ho fessin. D’allà el moviment del braç inversor de La Caixa per garantir el perfil industrial de Naturgy. I la pública algeriana Sonatrach, un altre accionista fix, té gairebé un altre 4%. El temps dirà.