Infracció molt greu

Multa milionària a Vodafone, Telefónica, MásMóvil i Orange per falta de privacitat amb les targetes SIM

  • L’Agència Espanyola de Protecció de Dades sanciona les quatre grans telecos amb 5,81 milions d’euros per no protegir les dades personals dels usuaris

1
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Dur revés contra els quatre operadors de telefonia mòbil més grans a Espanya. Aquest dijous, l’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) va imposar una multa de fins a 5,81 milions d’euros a Vodafone, Telefónica, MásMóvil i Orange per incomplir la normativa europea i no protegir de forma adequada les dades personals dels seus usuaris durant la tramitació de targetes SIM.

El regulador nacional ha establert que Vodafone haurà d’abonar 3,94 milions de sanció, mentre que Telefónica haurà de pagar 900.000 euros; Orange, 770.000; i MásMóvil, 200.000. Això es deu que les quatre ‘telecos’ van violar de forma molt greu el Reglament General de Protecció de Dades (RGPD) al no garantir la confidencialitat ni la integritat de les dades personals dels seus usuaris, la majoria dels quals es van veure afectats el 2019.

El cas de Vodafone és encara més greu, ja que les resolucions de l’AEPD estableixen un agreujant per negligència perquè la companyia només va corregir aquesta infracció de les lleis europees quan el regulador l’hi va comunicar i no després de tenir constància d’això. Així, Vodafone no hauria actuat malgrat conèixer que les dades dels seus usuaris no havien sigut tractades convenientment. «Això ha agreujat el mal als afectats», diu la resolució de l’agència.

Víctimes d’atacs cibernètics

Notícies relacionades

El 2019 van ser diversos els usuaris que van presentar reclamacions contra els quatre operadors denunciant que havien sigut víctimes d’una suplantació d’identitat. En aquests casos, una tercera persona s’havia fet passar pel titular de la línia per a, de forma fraudulenta, fer un duplicat de la targeta SIM del mòbil i així tenir accés a les contrasenyes dels seus comptes bancaris.

Vodafone ha sigut l’única ‘teleco’ que ha reaccionat a a la decisió de l’AEPD i, en un comunicat, ha etiquetat la multa de «desproporcionada» i d’«improcedent» al considerar que no és responsable dels delictes bancaris que es van perpetrar contra els usuaris de les seves línies telefòniques, i ha responsabilitzat els sistemes de seguretat d’aquestes entitats de l’ocorregut.