Energia

Espanya facilitarà el subministrament de gas al Marroc

Rabat podrà regasificar GNL i després rebre’l a través del gasoducte que Algèria va tancar al novembre

Espanya facilitarà el subministrament de gas al Marroc

EMPL

3
Es llegeix en minuts

El Govern ha fet un pas més en els seus esforços per superar la crisi diplomàtica amb el Marroc i ha accedit a la petició del país veí d’ajudar-lo a garantir la seva seguretat energètica mitjançant la regasificació a Espanya de gas natural liquat (GNL) comprat per Rabat i que després serà enviat al regne mitjançant el gasoducte que anteriorment feia arribar a la Península gas d’Algèria, país que va tancar l’aixeta el passat 1 de novembre pel seu conflicte diplomàtic amb Rabat.

El Ministeri de Transició Ecològica ha confirmat a Europa Press que s’ha respost «positivament» a la petició del Marroc «de suport per garantir la seva seguretat energètica sobre la base de les relacions comercials», com «correspon fer amb qualsevol altre soci o veí».

En aquest sentit, el departament que dirigeix Teresa Ribera ha aclarit que «amb total transparència, el Marroc podrà adquirir gas natural liquat (GNL) als mercats internacionals, desembarcar-lo en alguna planta de regasificació peninsular i utilitzar el gasoducte del Magrib perquè arribi al seu territori».

La notícia, avançada per l’agència Bloomberg, ha coincidit amb unes declaracions del president del Govern, Pedro Sánchez, que des dels Emirats Àrabs Units, on es troba de visita oficial, ha assegurat que amb el país veí hi ha «una relació molt positiva».

«Sempre hem considerat el Marroc un aliat estratègic en molts camps, com la immigració, el desenvolupament econòmic i la seguretat», ha assenyalat. «Estem desitjant enfortir aquesta col·laboració bilateral», ha manifestat, en una clara mostra de la voluntat del Govern de donar per superada la crisi.

Aquesta voluntat també va quedar de manifest amb les recents paraules del rei Felip VI que, aprofitant la recepció al cos diplomàtic, va intervenir per primera vegada des de l’esclat de la crisi arran de l’acollida a Espanya del líder del Front Polisario, Brahim Ghali, l’abril passat.

El monarca va animar que els dos països caminin «junts» per materialitzar una nova relació, en línia amb el desig manifestat per Mohamed VI l’agost passat d’una nova relació basada en la confiança i el respecte mutu, que no va tenir l’acollida que segurament s’esperava tant a la Zarzuela com a la Moncloa.

Sàhara Occidental

Després d’això, el primer ministre marroquí, Aziz Akhannouch, va abundar en el missatge llançat per Mohamed VI el novembre amb motiu del 46 aniversari de la Marxa Verda, quan va advertir que no hi havia «posicions vagues o ambivalents» pel que fa al Sàhara Occidental per part d’aquells països que volguessin relacionar-se amb el regne.

Per la seva banda, el portaveu del Govern, Mustapha Baitas, va puntualitzar que les relacions exteriors del regne se sustenten en «ambició i claredat». «L’ambició existeix, i Espanya també ha expressat la seva ambició, però perquè aquesta ambició es reforci, necessitem molta claredat», va recalcar.

En realitat, el que busca Rabat en darrer terme és que el Govern reconegui com a marroquí l’antiga colònia espanyola, tal com van fer els Estats Units el desembre del 2020 quan Donald Trump estava encara a la Casa Blanca.

Per la seva banda, el Govern es manté ferm en la seva aposta per una solució política per al Sàhara Occidental mútuament acceptable per a les parts en el marc de l’ONU. A més, en les últimes setmanes, el ministre d’Afers Exteriors, la UE i Cooperació, José Manuel Albares, ha defensat la necessitat de «trobar una solució a un conflicte que dura dècades» i que «més que congelat està oblidat».

El gest ara cap al país veí no és menor, però podria tenir repercussions al seu torn en la relació amb Algèria, principal subministrador de gas a Espanya. S’ha de recordar que Alger va trencar relacions diplomàtiques amb Rabat l’agost passat i al novembre va procedir al tancament del Gasoducte Magrib-Europa (GME).

Notícies relacionades

El gasoducte esmentat uneix Algèria amb Espanya a través del Marroc, per la qual cosa amb el tancament Marroc, a més de perdre els ‘drets de pas’ milionaris que ingressava pel trànsit del gas, va veure perillar el seu proveïment energètic, en especial per als dos cicles combinats de Tahaddart i d’Ain Beni Mathar, que cobreixen entorn del 10% de la producció d’electricitat del país.

El Govern marroquí va assegurar inicialment que no hi hauria problemes de subministrament, però finalment ha optat per demanar ajuda a Espanya. La seva ministra de Transició Energètica, Leila Benali, ha explicat ara a Bloomberg que Rabat vol firmar acords d’almenys cinc anys per garantir-se el subministrament de GNL, per la qual cosa a principis de gener va convidar un grup d’operadors a presentar ofertes.