Per 150 milions

El fons canadenc PSP se suma al francès Eurazeo en la compra dels hotels d’El Corte Inglés

Desembarca en el negoci hoteler espanyol després d’haver invertit en energia i infraestructures

El fons canadenc PSP se suma al francès Eurazeo en la compra dels hotels d’El Corte Inglés
3
Es llegeix en minuts

El fons canadenc Public Sector Pension Investment Board (PSP) s’ha aliat amb el francès Eurazeo per quedar-se amb els hotels Ayre, que estaven en mans d’El Corte Inglés i de la família Matutes, coneguts per ser els amos de la cadena Palladium, segons ha pogut saber El Periódico de España. L’operació, que ha comptat amb l’assessorament de BBVA i Deloitte, està valorada en 150 milions d’euros i contempla el traspàs dels establiments que la marca Ayre té repartits pel territori espanyol. En concret, es tracta de cinc hotels ubicats a Barcelona, Madrid, Oviedo, Sevilla i Còrdova, així com un terreny en construcció a Porto (Portugal).

La transacció espera rebre el vistiplau de les autoritats de Competència corresponents. Fora del perímetre de la transacció va quedar l’altre negoci hoteler que comparteixen els Matutes i El Corte Inglés: la cadena d’establiments ‘boutique’ Only You, que compta amb dos hotels a Madrid, un altre a València i un altre a Màlaga. El plantejament dels socis passa per reforçar el posicionament en el negoci premium, en què analitzen noves oportunitats per créixer en altres ciutats o països.

Aquesta transacció suposa el desembarcament de PSP en el negoci hoteler espanyol, que fins ara havia protagonitzat conegudes operacions corporatives en el món de l’energia i les infraestructures. Per exemple, en el negoci de les renovables és amo de Cubico Sustainable Investment, el fons que comparteix al costat de l’altre fons canadenc OTPP, que va comprar l’any passat T-Solar (l’antic negoci fotovoltaic d’Isolux) per 1.500 milions d’euros. També és accionista de Roadis, l’antic negoci d’autopistes d’Isolux. En total, el fons suma més de 204.500 milions de dòlars canadencs (143.579 milions d’euros, aproximadament, al canvi actual).

Eurazeo, per la seva banda, és una de les grans gestores de capital risc franceses, sumant més de 27.000 milions d’euros en actius sota gestió. A Espanya ha sigut accionista de conegudes companyies com la cadena tèxtil Desigual, la firma de lloguer de cotxes Goldcar, del fons nacional MCH Private Equity i el gegant murcià de les aromes Iberchem. La seva transacció més coneguda al món hoteler va ser la compra d’una cartera a Accor fa cinc anys per uns 500 milions d’euros. No obstant, les fonts consultades per aquest diari assenyalen que no es tractava d’un dels compradors més esperats per als hotels Ayre, malgrat que compta amb divisions específiques per invertir en immobiliari, capital risc pur (private equity) i deute.

Altres intents

Notícies relacionades

A més del consorci entre PSP i Eurazeo, també van arribar a la fase final d’aquest procés competitiu altres inversors especialitzats en el negoci hoteler, com la firma Westmont Hospitality Group, una de les empreses més grans del sector al Canadà. El procés es remunta a la primavera passada, quan El Corte Inglés i els Matutes van contractar BBVA i Deloitte per orquestrar una subhasta competitiva per desprendre’s d’aquest negoci, aprofitant l’interès inversor pel negoci hoteler. Els amos havien intentat llançar la venda d’aquest negoci en altres ocasions, però les expectatives de preu van paralitzar aquesta desinversió.

De fet, fins i tot es van arribar a plantejar la possibilitat de vendre actiu a actiu, però van descartar la idea al considerar que podia perdre valor i obtenir menors plusvàlues. Cal recordar que el setembre del 2018, la família Matutes i El Corte Inglés van acordar en una junta general extraordinària l’escissió de la societat FST Hotels en dues firmes diferents. D’una banda va quedar així FST Hotels, la que acaben de vendre a Eurazeo i PSP, mentre que, de l’altra, quedava Only You. El gegant espanyol de la distribució participava amb un 50% en la societat FST Hotels, que explota la cadena Ayre i que presideix Abel Matutes, a través de Parinver, el seu braç inversor. L’altre 50% restant és propietat de Festa Hotels & Resorts, societat de la família Matutes, coneguts per ser amos també dels hotels Palladium.