Segons APPA

L’autoconsum agafa velocitat amb 1.000 megawatts instal·lats el 2021

L’acumulat total ascendeix a 2.500 megawatts, encara lluny de l’objectiu de 9.000 megawatts el 2030

Panells solars per a autoconsum col·lectiu

Panells solars per a autoconsum col·lectiu

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

L’autoconsum torna a créixer al ritme previ a la pandèmia. Després d’un 2020 en què el coronavirus va alentir el creixement del sector (va créixer un 30% respecte al 2019), el 2021 ha tornat a recuperar el ritme previ a l’expansió del virus al duplicar la potència instal·lada. Segons els càlculs de l’Associació d’Empreses d’Energies Renovables (APPA), l’any passat es van instal·lar a Espanya 1.151 megawatts d’autoconsum, el doble que l’any anterior (623 megawatts).

Aquestes són xifres oficioses elaborades per APPA segons la informació facilitada per les empreses i davant la falta d’un registre oficial. Per això, els números són diferents, tot i que molt similars, a les d’una altra patronal, la Unió Espanyola Fotovoltaica (UNEF), que l’any passat comptabilitzava 596 megawatts de potència fotovoltaica d’autoconsum instal·lada. Aquest any la UNEF encara no ha revelat les seves dades, però els càlculs de l’APPA coincideixen també amb les estimacions de 1.000 megawatts instal·lats realitzades per l’Institut per a la Diversificació i l’Estalvi de l’Energia (IDAE).

Amb tot, el que sí que està clar és que l’autoconsum ha agafat ritme des de l’any 2018, quan el descens dels preus dels panells solars i, sobretot, el canvi legislatiu que va posar fi a l’anomenat ‘impost al sol’ va accelerar la instal·lació de plaques solars en llars i empreses. Tant és així que la potència anual instal·lada s’ha multiplicat per deu en els últims quatre anys, situant el total acumulat en l’entorn dels 2.500 megawatts de potència. Però encara està lluny de l’objectiu de l’Executiu d’arribar a 9.000 megawatts el 2030, que fins i tot es podrien ampliar fins als 14.000 megawatts a l’escenari més optimista, segons el Full de Ruta de l’Autoconsum dissenyat pel Govern.

Notícies relacionades

Des de l’APPA es mostren optimistes i estimen que «en un escenari conservador se superarien amb facilitat els 11.000 megawatts» de potència instal·lada. Entre altres coses, gràcies a l’impuls de les línies d’ajuda a l’autoconsum que es poden sol·licitar a través de les comunitats autònomes, dins del repartiment de diners dels fons europeus, i davant els desorbitats preus de l’electricitat dels últims mesos que porten alguns consumidors a buscar alternatives per al seu consum. De forma particular, des del sector s’espera que les instal·lacions industrials que han iniciat la seva tramitació i sol·licitat les ajudes el 2021 s’executin durant aquest any, de manera que la potència instal·lada s’incrementi «amb força» el 2022.

No obstant, l’associació renovables també recorda algunes de les reclamacions històriques del sector com homogeneïtzar la normativa fiscal, simplificar els tràmits administratius, fer complir els terminis o ampliar la limitació actual de 500 metres entre generador i consumidor en autoconsum compartit. «Les ajudes existents per a l’autoconsum i l’emmagatzemament o la proposta de la Comissió Europea de comptar amb un IVA reduït per a aquestes instal·lacions auguren un creixement encara més gran a Espanya», exposa l’APPA en el seu comunicat.