Pla de recuperació

Gairebé el 20% de les ajudes amb fons europeus surten amb terminis de menys de 15 dies

Els empresaris lamenten que els curts períodes dificulten l’accés de pimes i autònoms a les convocatòries

Gairebé el 20% de les ajudes amb fons europeus surten amb terminis de menys de 15 dies
4
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

L’execució dels fons europeus a Espanya va amb més retarda del que s’esperava i les administracions opten per escurçar els terminis d’algunes convocatòries per accelerar el procés i fer arribar els diners al més aviat possible al teixit productiu. En 76 de les aproximadament 400 convocatòries que ja han obert les administracions i que han sigut recopilades per la patronal CEOE en un informe, els terminis que es donen als empresaris no superen els 15 dies (hi ha casos en què només es donen quatre dies), amb la consegüent dificultat d’accés a la informació que això comporta.

El 9 de desembre es va publicar al Butlletí Oficial de l’Estat un anunci per licitar un contracte per al subministrament d’un microscopi especialitzat per a l’Institut de Nanociència d’Aragó, pertanyent al CSIC, per import de dos milions d’euros. L’anunci donava de termini fins al 13 desembre (4 dies després) a les 14 hores per a la presentació d’oferta o sol·licitud de participació. «El disseny de les convocatòries està dificultant el seu accés pimes i autònoms», es queixa la patronal CEOE en el seu recent ‘Informe de seguiment dels fons Next Generation EU a Espanya’.

Un altre exemple: el 5 d’octubre, el BOE va publicar l’anunci de licitació d’un contracte d’assistència tècnica per part del Ministeri d’Inclusió per a l’elaboració d’un pla per reordenar i simplificar el sistema de prestacions econòmiques no contributives de l’Estat per un import de 3,6 milions. El BOE informava d’un termini fins a l’11 d’octubre (sis dies després) per a la presentació d’ofertes. Les consultores PWC, Accenture i KPMG van resultar-ne adjudicataris.

Terminis mitjans

Les dades recopilades per CEOE, amb ajuda de la plataforma de subvencions Fandit, inclouen unes 450 convocatòries per un total d’uns 11.000 milions, segons la patronal. D’aquestes, unes 50 són pròximes convocatòries, ja anunciades però encara no obertes. Del total de 400 convocatòries de subvencions i contractes públics analitzades, corresponents a l’Estat, les comunitats autònomes i alguns ajuntaments amb càrrec als fons europeus Next Generation EU, entorn del 19% donaven terminis inferiors a 15 dies. 

En canvi, hi ha terminis per accedir a subvencions que estan oberts durant anys, fins a finals de 2023. És el cas, per exemple, del pla MOVES III, d’ajudes per a l’adquisició de vehicles elèctrics. Per això el termini mitjà s’eleva a 113 dies en el cas de l’Estat i a 400 dies, en el de les comunitats autònomes. En la majoria dels casos, no obstant, el termini se situa entre els 25 i els 30 dies. Quatre de les 16 convocatòries de subvencions obertes per la Generalitat de Catalunya (algunes ja estan tancades) inclouen terminis de només 20 dies.  

En el cas dels contractes d’inversió, serveis o compra de subministraments, la mitjana dels terminis per a la preparació i presentació de propostes se situa en 36 dies en el cas de l’Estat i 30 dies en el de les autonomies. 

Des del punt de vista de la CEOE, els terminis extremadament curts han fet que no s’hagin pogut aprofitar totes les línies d’ajuda. És el cas de la iniciativa ‘Indústria connectada 4.0’, llançada a l’agost per la Secretaria General d’Indústria i en la qual només es van concedir 8 dies per a presentar sol·licituds. «Això ha fet que el percentatge d’execució hagi sigut únicament del 10,4%», només 9,9 milions sobre el total de 95 milions assignats a aquesta línia d’ajuda, segons CEOE.

Informació i cercadors

Són terminis relativament curts que obliguen les empreses a estar molt atentes a la Plataforma de Contractació del Sector Públic, al Ministeri d’Hisenda, al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), al Diari Oficial de la Unió Europea (DOUE) i als butlletins autonòmics i locals si no volen deixar escapar oportunitats derivades de les ajudes i els projectes vinculats als fons europeus. 

El Govern també ha modernitzat la pàgina web del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència amb un cercador de convocatòries que, a data de 21 de gener, informava de 495 d’elles en els tres nivells de l’administració (Estat, autonomies i ajuntaments), tant de licitacions com de subvencions. D’aquestes 495, n’hi ha 306 que ja estan tancades i 189 estan obertes o a punt d’obrir-se. El president del Govern ha anunciat recentment que en el primer semestre d’aquest any s’obriran més de 150 convocatòries amb valor de més de 17.000 milions d’euros.

Notícies relacionades

A més, des de primers de novembre, el Govern publica el ‘Butlletí setmanal del Pla de Recuperació’, que es presenta com una recopilació de les licitacions, ajudes i subvencions publicades al BOE i als butlletins oficials de les comunitats autònomes, amb els seus corresponents enllaços. 

Amb tot, existeixen arguments que fan dubtar sobre l’exhaustivitat d’aquesta informació. Així, per exemple, si al cercador de convocatòries de la Moncloa es busquen les de la Generalitat de Catalunya apareixen 6 convocatòries de subvencions per un total de 214,7 milions en comparació amb les 16 que mostra l’administració catalana, per valor de 437 milions.