Reclamacions entorn de l’ocupació

CCOO anuncia mobilitzacions en hostaleria si no es desbloquegen els convenis sectorials

Sordo defensa la reforma laboral com a instrument bàsic per consolidar contractes i eludir el clàssic debat del cost de l’acomiadament

El sindicat considera que ha arribat el moment de canviar el model laboral en turisme i hostaleria

CCOO anuncia mobilitzacions en hostaleria si no es desbloquegen els convenis sectorials
3
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

CCOO anuncia una Setmana Santa i un estiu de vagues si la patronal no accedeix a desbloquejar els convenis col·lectius del sector del turisme, l’hostaleria i la restauració. CCOO ha instat aquest dijous a abordar una negociació col·lectiva per a la millora dels salaris dels treballadors del sector i anuncia que si la patronal no obre aquesta possibilitat s’emprendran mobilitzacions. 

El secretari general de CCOO, Unai Sordo, ha defensat aquest dijous la reforma laboral com a instrument fonamental per a l’estabilització de l’ocupació i una oportunitat clara per abandonar el clàssic debat dels costos de l’acomiadament, quan el més important segons la seva opinió és que s’imposin els contractes fixos o fixos discontinus al sector i es millorin les condicions del precariat. El gran problema, segons Sordo, és que la durada mitjana al sector és de 53 dies, per això els costos d’indemnització per acomiadament són menys importants que abordar mesures que limitin els contractes temporals. El secretari general de CCOO ha instat l’esquerra a ser conscient que la reforma laboral és l’instrument adequat per afrontar una nova etapa de menys acomiadaments i eliminar la cronificació de la precarietat.

«Esperem que les patronals apostin també pel desbloqueig i la potenciació de la negociació col·lectiva. I si no és així, concretarem amb UGT i amb les plantilles del sector escalades de mobilitzacions globals o territorials, amb la Setmana Santa i l’estiu com a punts calents, exigint el desbloqueig de la negociació col·lectiva i mesures contra la precarietat en hostaleria», avisa el sindicat en el seu informe ‘Prou precarietat en hostaleria’, presentat aquest dijous.

En una situació gradual de recuperació del turisme a Espanya, CCOO considera que «s’evidencia una cara b del turisme i l’hostaleria en forma de precarietat laboral crònica i extrema, a causa d’un model que ha posat de manifest la seva falta de sostenibilitat en el seu quàdruple vessant –econòmic, social, laboral i mediambiental–. Els missatges de ‘falten cambrers’ en un context de conveni laboral congelat des de fa 10 anys, són un tret més per al sindicat que el sector està marcat per «salaris de misèria i falsa parcialitat». Segons José María Martínez, secretari general de la federació de Serveis de CCOO, ha defensat que és necessari reobrir la negociació del conveni col·lectiu per lluitar contra l’ús indegut de la contractació parcial, els pagaments en b o l’allargament de les jornades laborals. En aquest sentit es promouran els contractes indefinits i l’equiparació salarial entre homes i dones. Sordo ha recordat que les empleades de neteja cobren dos euros per habitacions que els clients paguen 400 euros per nit, en el que és un «autèntic escàndol». L’acord abordat a les Balears per exigir llits elevables per facilitar la feina de les treballadores en la seva tasca diària ha sigut vist amb bons ulls pel sindicat.

Per CCOO «és necessari un canvi de model en el turisme i l’hostaleria. Un model que ha de situar en el primer pla als que són el principal actiu del sector (els seus professionals, majoritàriament, dones), i que en cap cas pot basar el seu futur a continuar cronificant i perpetuant una precarietat insostenible».

Notícies relacionades

L’informe assegura que s’ha produït l’increment i cronificació dels principals indicadors de precarització, la parcialitat –que ha crescut en més de 10 punts, amb una bretxa per gènere del 15%– i la temporalitat –situada a pics pròxims o superiors al 40%, fins i tot després de l’ajust de contractes temporals durant la pandèmia–.

Entre el 2018 i el 2020 es van efectuar un total de 36.111 regularitzacions al sector de l’hostaleria, més del 20% del total de regularitzacions, amb especial incidència de regularitzacions en forma d’increments de jornada, el 58% de les quals es van concentrar en hostaleria.