Informe de Crédito y Caución

Alerta d’impagaments en el sector de l’alimentació

L’alça de costos i la competència amenacen d’incrementar la morositat

Alerta d’impagaments en el sector de l’alimentació
3
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

L’augment dels costos i l’elevada competència del sector de l’alimentació a Espanya amenacen d’incrementar la morositat en el sector. És una de les conclusions d’un informe realitzat per Crédito y Caución que considera que el deteriorament dels marges comercials i el final gradual dels estímuls fiscals podrien provocar un augment dels impagaments i les insolvències al llarg dels pròxims mesos.

En concret, Crédito y Caución preveu que l’augment de la pressió dels costos que suporta el sector, el deteriorament dels marges comercials i el final gradual dels estímuls fiscals podrien donar lloc a un augment dels impagaments i les insolvències, especialment entre les empreses més petites que han augmentat el seu endeutament durant la pandèmia.

La companyia d’assegurances de crèdit preveu que el valor afegit del sector creixi entorn del 2% en aquest exercici. Tot i que la demanda de la restauració s’ha incrementat des del primer semestre del 2021, aquests experts consideren que es tracta d’una «recuperació inestable», a causa de la propagació en curs de les variants més recents. Els productors i transformadors dels principals subsectors s’enfronten a preus elevats de les matèries primeres, els fertilitzants i l’energia. El segment de begudes s’ha recuperat parcialment de la important caiguda de vendes del 2020, tot i que encara no ha arribat als nivells anteriors a la pandèmia. En el segment de les fruites i hortalisses, compost principalment per petites empreses, l’augment de les exportacions compensa en part el problema dels alts preus dels seus insummes. En el segment carni, les barreres a la importació imposades recentment des de la Xina han provocat un fort descens dels preus del porcí, cosa que, en combinació amb l’augment dels costos de l’energia i els pinsos, ha provocat un deteriorament dels marges dels productors.

La situació no és exclusivament espanyola. A escala global, la cadena de valor del sector de l’alimentació presenta riscos molt similars als que afronta a Espanya. En molts mercats del món, els marges amb els quals treballen les empreses productores i transformadores d’aliments són estructuralment baixos i estan sota pressió. Però a Espanya el sector de la distribució és molt diferent que en altres països, amb gran pes de les ensenyes locals i un entorn de gran competència. El poder de negociació dels grans detallistes i el canal descompte és molt elevat, però les centrals de compra espanyola també ofereixen preus molt competitius per a les cadenes independents o locals. En qualsevol cas, el tensionat dels preus es veu aguditzat per la volatilitat dels preus de les matèries primeres, i els efectes de la pandèmia o la imprevisibilitat meteorològica «poden provocar potencialment un deteriorament immediat de la rendibilitat de les empreses».

El canvi d’hàbits de consum és un altre element que pot causar problemes a alguns productors. El client final exigeix cada vegada més transparència als fabricants d’aliments i begudes sobre els seus ingredients, processos de producció i cadenes de subministrament i qui no compleixi aquestes exigències pot tenir dificultats, tant proveïdors com distribuïdors.

Notícies relacionades

Els experts de Crédito y Caución recorden que malgrat aquestes dificultats la demanda d’aliments i begudes és inelàstica, a causa del caràcter essencial del seu consum. La polarització de rendes pot adobar el mercat a determinades empreses capaces d’oferir els seus productes a segments de clients específics.

En aquest context, el sector alimentari presenta en l’arrencada del 2022 un alt risc d’impagament especialment als Emirats Àrabs Units i moderat a Alemanya, Bèlgica, Dinamarca, Eslovàquia, Espanya, els Estats Units, França, Mèxic, Nova Zelanda, els Països Baixos, Portugal, el Regne Unit, la República Txeca, Rússia, Singapur o Suècia. El risc és baix a Austràlia, Àustria, el Brasil, Canadà, la Xina, Corea del Sud, Hongria, l’Índia, Indonèsia, Irlanda, Itàlia, el Japó, Polònia, Suïssa, Tailàndia Taiwan i Turquia.