Informe del Fòrum Econòmic Mundial

Davos col·loca la salut mental entre els deu riscos globals més grans a curt termini

El canvi climàtic, els problemes socials i les crisis de deute són les principals preocupacions d’aquest panel econòmic

Davos col·loca la salut mental entre els deu riscos globals més grans a curt termini
2
Es llegeix en minuts

Durant els pròxims dos anys caldrà vigilar de prop els efectes del canvi climàtic, les divisions socials, les malalties infeccioses i la salut mental. Així ho adverteix el Fòrum Econòmic Mundial, que malgrat haver ajornat a meitat d’any la reunió anual a Davos, ha publicat aquest dilluns igualment el seu informe de riscos globals per al 2022. El document posa de manifest que mentre l’any passat la situació sanitària era la màxima preocupació a curt termini, ara les alertes es concentren en la crisi climàtica i els problemes socials, així com en nous riscos: la salut mental, les crisis de deute i les bombolles d’actius.

Prova de la importància que està adquirint a escala mundial la salut mental és que apareix en sisena posició en aquest ‘top 10’ de riscos globals, quan altres anys ni tan sols se l’esmentava. I si bé aquest problema no torna a aparèixer en les perspectives a mitjà i llarg termini, la crisi de deute es manté com la cinquena preocupació de cara als següents cinc anys i es col·loca entre els riscos més greus per als pròxims deu. Al seu torn, l’esclat de la bombolla d’actius (la inflació desmesurada del preu de la vivenda o les accions) també apareix de nou en la llista de preocupacions a mitjà termini, tot i que en aquest cas descendeix de la primera posició de l’informe del 2021 a la desena.

En aquest sentit, el document recull a més que la majoria d’experts opinen que la recuperació econòmica mundial serà volàtil i desigual durant els pròxims tres anys.

«Les pertorbacions econòmiques i sanitàries estan agreujant les divisions socials: s’estan creant tensions en un moment en què la col·laboració entre la societat i a la comunitat internacional serà fonamental per assegurar una recuperació global més uniforme i ràpida», analitza la directora gerent del Fòrum Econòmic Mundial, Saadia Zahidi, en un comunicat. «Els líders de tot el món han de reunir-se i adoptar un enfocament coordinat i multilateral per fer front als implacables desafiaments globals i reforçar la seva resiliència davant la pròxima crisi», adverteix.

Fracàs de l’acció climàtica

Però més enllà de tot això, el que deixa clar aquesta visió a mitjà i llarg termini és que el temor més gran són els problemes relacionats amb el canvi climàtic. El document, elaborat en col·laboració amb les firmes Marsh McLennan, SK Group, el grup assegurador Zurich, i amb l’assessorament acadèmic de la Universitat d’Oxford, la Universitat Nacional de Singapur i la Universitat de Pennsilvània, assenyala el fracàs de l’acció climàtica, els fenòmens meteorològics extrems, la pèrdua de biodiversitat, les crisis de recursos naturals i l’impacte ambiental com els riscos més grans d’aquí cinc o deu anys. Són més preocupants que l’erosió en la cohesió social, la migració involuntària, les conseqüències adverses dels avenços tecnològics i els problemes geopolítics.

Notícies relacionades

«La crisi climàtica continua sent l’amenaça a llarg termini més gran a què s’enfronta la humanitat», analitza el director de riscos del grup Zurich, Peter Giger, en un comunicat. «No actuar contra el canvi climàtic podria reduir el PIB mundial en una sisena part», adverteix.

De fet, si bé al ‘top 10’ de riscos globals a llarg termini (els pròxims deu anys) escalen posicions les divisions socials, les crisis de subsistència o les malalties infeccioses, el podi continua sent per als riscos derivats del canvi climàtic.

Temes:

Davos