Supermercats

Alcampo sospesa la compra de Carrefour

Les dues multinacionals ja van negociar una fusió a l’octubre però no hi va haver acord

fachada-carrefour

fachada-carrefour

3
Es llegeix en minuts

El grup francès d’hipermercats i supermercats Auchan (que a Espanya opera amb la marca Alcampo) està treballant en una possible oferta d’adquisició sobre el seu competidor gal Carrefour. Si l’operació es consumís, donaria lloc a un gegant mundial amb una facturació conjunta de 118.796 milions (dada del 2020), uns 500.000 empleats, 15.722 establiments i presència a Europa, el Brasil, l’Argentina, Rússia, el Senegal i Taiwan. A França seria l’operador més important, amb una quota de mercat conjunta del 28,6%, de manera que destronaria del lideratge el grup Leclerc (22,7%.) I a Espanya es reforçaria com a segon grup més important de botigues amb una quota del 12,5%, només per darrere de Mercadona.

Auchan i Carrefour ja van negociar la seva integració a l’octubre. Llavors l’acord no va ser possible perquè no es va arribar a una entesa sobre el possible canvi d’accions, les valoracions (Auchan va avaluar el seu competidor en 16.600 milions) i sobre l’estructura de comandament resultant en el grup fusionat. Ara Auchan està tenint contactes amb fons d’inversió internacionals (cas de CVC i d’altres), segons va revelar Bloomberg, per intentar engegar una possible oferta d’adquisició sobre el seu competidor.

Carrefour, que cotitza a la borsa, està sota l’escrutini de possibles operacions corporatives perquè el 2017 va negociar una possible fusió amb el grup francès de supermercats Casino. L’operació va fracassar perquè, tot i que la va recolzar l’inversor Bernard Arnault (propietari del grup de marques de luxe LVMH i llavors titular del 6% de Carrefour), no va comptar amb el recolzament de la família Molin, propietària principal de Carrefour, del qual posseeix el 9,74%. Posteriorment, el gener de l’any passat, el grup canadenc de botigues de conveniència Couche-Tard va formular una oferta amistosa per 16.145 milions, que no va ser combatuda per Carrefour però que va acabar sent vetada pel Govern francès, oposat al control estranger del grup d’hipermercats. Com a resultat d’aquest nou fracàs, l’agost passat Arnault va posar fi a catorze anys de permanència en l’accionariat de Carrefour. A la tornada de l’estiu, va arribar la primera aproximació amb Auchan.

El grup propietari d’Alcampo no cotitza a la borsa i està sota el control de la família fundadora, els Mulliez, que a són al seu torn propietaris de les cadenes Leroy Merlin, Kiabi, Norauto, Decathlon, Flunch i Boulanger. A Carrefour, i a més dels Molin (propietaris al seu torn dels grans magatzems Galeries Lafayette), participen en el capital el magnat brasiler de botigues Abilio dos Santos Diniz (7,37%) i fons d’inversió internacionals.

Carrefour factura el doble que Auchan, però l’estructura de propietat d’aquesta última (sota domini exclusiu de la família fundadora) la manté a cobert d’ofertes hostils i dels vaivens de la borsa.

Causes

CausesAquests moviments corporatius estan induïts pels canvis en les tendències del consum, la pressió creixent de les cadenes alemanyes de baix preu, el creixement del comerç electrònic (en què també operen els dos grups) i la pèrdua de quota de mercat per part dels hipermercats, que és l’activitat principal de les dues multinacionals, en vista del ressorgir dels supermercats i altres formats de botigues. L’any passat Carrefour va comprar la cadena espanyola de supermercats Supersol (amb 172 botigues) per enfortir-se en aquest segment.

La integració, si es porta a terme, haurà de passar per l’escrutini de les autoritats de la Competència. L’actual Carrefour és la companyia resultant de la fusió el 2000 de dues multinacionals de l’hipermercat: Carrefour i Promodés (propietària dels híper Continente). Quan es van fusionar, es van haver de desprendre d’alguns dels seus negocis, un d’ells a Avilès.

Notícies relacionades

Carrefour opera a nou països i factura 70.719 milions amb 13.769 botigues. A Espanya té 205 hípers, 284 súpers, 820 botigues de conveniència i 143 gasolineres. El 2020 va vendre per valor de més de 9.000 milions al mercat espanyol.

Auchan és a 15 països amb 774 hípers, 817 supermercats i 362 centres comercials. Factura 48.077 milions. A Espanya, amb la seva filial Alcampo, posseeix 62 hipermercats, 258 supermercats (dels quals 135 són franquiciats), té unes vendes de 4.497 milions el 2020 i compta amb 20.200 empleats.

Les dades