El cost de l’escut social

Dos anys d’ertos, ajudes a autònoms i baixes covid: l’Estat ja hi ha invertit 39.050 milions d’euros

  • L’extraordinària despesa pública a l’escut social permet al mercat laboral espanyol recuperar i superar els nivells d’ocupació previ a la pandèmia

Barcelona 12 11 2020  Cola delante de la OTG Oficina de Treball de la Generalitat del Carrer Sepulveda para tramitar el paro o sepe  FOTO de FERRAN NADEU

Barcelona 12 11 2020 Cola delante de la OTG Oficina de Treball de la Generalitat del Carrer Sepulveda para tramitar el paro o sepe FOTO de FERRAN NADEU / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«La societat espanyola s’ha de sentir satisfeta, ha fet un esforç sense precedents per protegir qui ho necessitava en el pitjor moment de la nostra història», afirmava el secretari d’Estat d’Ocupació, Joaquín Pérez Rey, en l’última roda de premsa de les dades de l’atur del 2021, en què informava com l’economia espanyola no només havia recuperat els registres previs a la covid en matèria d’ocupació i atur, sinó que els havia superat. 

Aquest «esforç sense precedents» té un xifra concreta: 39.050 milions d’euros, segons confirmen des dels ministeris de Treball i Seguretat Social. Aquesta quantia són els recursos que ja ha gastat l’Estat a sostenir les diferents mesures de l’escut social a nivell laboral, com els ertos, les ajudes per a treballadors autònoms i les baixes per incapacitat temporal fruit de la covid. A les quals, indirectament, es poden sumar els crèdits ICO, les ajudes extraordinàries a la solvència empresarial o les múltiples transferències autonòmiques, entre molts d’altres.   

L’origen de la crisi del coronavirus va tenir unes causes totalment diferents de les que van derivar en la crisi financera de fa una dècada i la resposta dels governs europeus ha sigut, aquesta vegada, diferent. Com a mostra, el missatge que va transmetre l’FMI a l’inici de la pandèmia: Els governs han de prendre les mesures necessàries perquè les «companyies no vagin a la fallida i els treballadors no perdin la seva feina», va afirmar el març del 2020. «El cost financer d’una crisi curta, fins i tot amb polítiques expansives i generoses com les que s’han adoptat, és molt menor que en una crisi que es prolonga», ha sigut la màxima aplicada que va resumir el secretari d’Estat de Seguretat Social, Israel Arroyo, en aquesta mateixa roda de premsa. 

Retirada progressiva

39.050 milions d’euros –de moment– que han servit per cobrir fins a 3,5 milions de treballadors que van arribar a estar afectats per un erto en els moments de més confinament, per més que en ocasions van arribar amb retards o incidències. Així com fins a 1,2 milions de treballadors autònoms, via mútues col·laboradores. A més dels 5,4 milions de processos de baixa per incapacitat temporal coberts per la Seguretat Social durant els més de 20 mesos de pandèmia. De la mateixa manera que l’afectació del virus en l’economia ha anat de més a menys i que actualment la majoria del teixit empresarial espanyol ha après a cohabitar amb el coronavirus, la despesa pública també ha experimentat un signe decreixent. 

Notícies relacionades

Durant el primer any de pandèmia (2020) l’Estat va invertir 26.850 milions d’euros en erto, autònoms i baixes covid. Una xifra que durant el segon any (2021) es va moderar a una mica menys de la meitat, fins als 12.200 milions d’euros. Els ertos han sigut la mesura que més cost ha portat, entre prestacions d’atur per als treballadors i exoneracions de quotes per a les empreses, i ha concentrat dos de cada tres euros que estaven destinats al manteniment de l’ocupació.

Aquesta despesa pública continuarà sumant durant els pròxims mesos, malgrat que la seva intensitat serà notablement menor. Com a mostra, en l’última nòmina de prestacions el SEPE ‘només’ va gastar 117 milions d’euros, menys de 10 vegades menys del que gastava la primavera del 2020. I és que el nombre de treballadors coberts és substancialment menor: poc més de 100.000 empleats continuaven en erto el desembre passat a tot Espanya. Mesures com els ertos i les ajudes a autònoms continuaran en vigor fins al 31 de maig i les baixes per covid no tenen un horitzó de cobertura definit. 

Temes:

Empreses ERTO