Tramitació en el Congrés

El PP admet que la reforma laboral és «menys dolenta del que esperàvem», tot i que insuficient

Cs veu en l’acord entre patronal i sindicat un «motiu de celebració» i considera que el Parlament té l’«obligació moral» de respectar-lo

El PP admet que la reforma laboral és «menys dolenta del que esperàvem», tot i que insuficient
2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El PP comença a veure amb més bons ulls la reforma laboral que va pactar Yolanda Díaz amb sindicats i patronal. Malgrat que Pablo Casado va anunciar ràpidament que s’oposaran a la norma en el Congrés, la portaveu parlamentària dels conservadors, Cuca Gamarra, ha admès que la reforma acordada és «menys dolenta del que esperàvem». No obstant, això no suposa que per a la seva formació «sigui suficient» i, de moment, segueixen instal·lats en el no.

«Que al final la contrareforma hagi sigut menys dolenta del que esperàvem no significa que ens sembli suficient. Nosaltres aspirem no a coses menys dolentes, sinó bones i de futur, no una aposta que desfà un camí que ha sigut bo per a Espanya», ha assegurat en una entrevista concedida a Europa Press. En concret, la dirigent popular ha lamentat que s’enderroqui part de la norma que va impulsar Mariano Rajoy el 2012 i que, segons ha dit, va permetre que Espanya creés més de 3 milions de llocs de treball.

A més, Gamarra ha recordat que la vicepresidenta segona i ministra de Treball no va aconseguir el suport unànime de la CEOE. «La realitat és que hi ha sectors, com l’automoció i l’agricultura o patronals autonòmiques com la de Madrid o la de Catalunya que no han recolzat aquest acord», ha sentenciat. Tampoc té el sí d’ERC ni d’EH Bildu, tot i que la portaveu popular ha vaticinat que acabaran arribant a un acord amb l’Executiu perquè «aquest és el millor Govern possible per a ells».

La recerca de vots

En una posició molt diferent està Ciutadans. El portaveu parlamentari taronja, Edmundo Bal, ha afirmat que l’acord entre el Govern, patronal i sindicats és un «motiu de celebració» i ha assegurat que «el Parlament té l’obligació moral de respectar aquest acord, però ha d’incorporar les seves pròpies decisions». A més, s’ha mostrat satisfet que la nova reforma laboral inclogui algunes de les mesures que Cs ha proposat des de sempre.

Notícies relacionades

Tot i així, Bal ha apuntat que la reforma queda «molt curta»: «El quid de la reforma és l’oportunitat perduda. Per intentar acontentar tothom, no s’acontenta ningú. No acontenten els seus socis, que ja han dit que no els recolzaran, però tampoc emprenen una reforma valenta i revolucionària que evités la necessitat de tornar a reformar el marc laboral en deu anys, i a sobre gratis, finançada per la UE». En aquest sentit, ha demanat a Pedro Sánchez que aclareixi amb qui pretén negociar el text per aconseguir els vots al Congrés: si amb els seus «socis habituals» o amb el seu partit.

Malgrat la falta de recolzaments per tirar endavant el reial decret llei al seu pas pel Congrés, la vicepresidenta segona ha sostingut en una entrevista a ‘El País’ que «és molt difícil dir que no a la reforma laboral» i «qui la faci fracassar ho haurà d’explicar als treballadors».