Aquest dilluns

El preu mitjà diari baixarà dels 100 euros de mitjana per primera vegada en gairebé dos mesos

L’eòlica deprimirà el preu de la llum de matinada fins als 2,67 euros per megawatt-hora

L’elevat preu del gas natural manté la resta d’hores en l’entorn dels 200 euros

El preu mitjà diari baixarà dels 100 euros de mitjana per primera vegada en gairebé dos mesos

JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El preu de l’electricitat en el mercat majorista es desplomarà aquest dilluns per sota dels 100 euros per megawatt-hora (96,08 euros), una cosa que no passava des de l’1 de novembre (també dilluns), quan el megawatt-hora va costar de mitjana 91,2 euros. Però a diferència de l’1 de novembre passat, la jornada d’aquest dilluns destaca per un enorme contrast de preus durant el dia (el preu mínim serà de 2,67 euros, entre les 2 i les 6 de la matinada, mentre que el màxim ascendirà a 207,10 euros, entre les 18.00 i les 19.00 hores).

Això passa malgrat que el preu del gas natural en els mercats internacionals segueix elevat (tot i que per sota dels 180 euros de màxima als quals va arribar fa una setmana) al situar-se en l’entorn dels 100 euros per megawatt-hora en què porta un parell de dies instal·lat i el preu dels drets d’emissió de CO2 també (en entorn de 75 euros). I es deu al fet que la generació eòlica durant la matinada és capaç de cobrir tota la demanda per a aquelles hores, cosa que produeix aquesta caiguda de preus durant les hores nocturnes, mentre que durant el dia els preus es mantenen alts perquè és la hidràulica la que marca el nivell, contagiada pel preu dels cicles combinats (el que es coneix com a cost d’oportunitat).

Aquest argument és encara més evident al comparar la caiguda de preus d’aquest dilluns a Espanya –un 49% respecte als 188,53 euros per megawatt-hora de mitjana d’aquest diumenge– amb la de la resta de països europeus que comparteixen el mateix sistema de fixació de preus –el cost del megawatt-hora a França cau un 13,1%, fins als 161,08 euros per megawatt-hora, mentre que a Alemanya descendeix un 13,7%, fins als 148.83 euros– però amb un ‘mix’ de generació diferent.

Un mes molt volàtil

Notícies relacionades

Un mes molt volàtilDurant aquest mes de desembre, el preu de l’electricitat en el mercat majorista ha mostrat tota la seva volatilitat al passar de superar els 400 euros durant algunes hores el 23 de desembre (entre les 8.00 i les 22.00 hores) a descendir fins a preus tan baixos com els 2,67 euros d’aquest dilluns. I tot sembla indicar que aquesta serà la tònica dels últims compassos d’any amb una meteorologia marcada pel vent i la pluja, que afavoreix el ‘mix’ de generació espanyol, en un moment de preus de gas altíssims.

Amb tot, el desembre serà gairebé amb total probabilitat el mes amb el preu de la llum al mercat majorista més alt de tot l’any. En l’actualitat, en els primers 27 dies, el preu mitjà mensual ascendeix a 251,38 euros per megawatt-hora, molt per davant dels 200,06 euros per megawatt-hora que es van registrar de mitjana mensual rècord en el mes d’octubre.La incògnita del gener

més alt de tot l’any 251,38 euros per megawatt-horames d’octubre.La incògnita del generEs pot recordar que aquestes xifres corresponen a una part del rebut –juntament amb els càrrecs i els peatges (costos regulats) i els impostos–, i afecten directament només una part dels consumidors –aquells 11 milions que tenen una tarifa regulada o PVPC–, tot i que serveix de referència per establir les tarifes de la resta d’usuaris del mercat lliure (17 milions). Si bé, en els últims mesos els càrrecs s’han reduït en un 96% i els impostos també (l’IVA està en el 10%, en comptes del 21%, i l’Impost Especial de l’Electricitat en el 0,5%, en comptes del 5,11% habitual, a més està el 7% a la generació d’electricitat està suspès). A partir del gener, el Govern ha prorrogat la rebaixa dels impostos, però planeja reduir la rebaixa dels càrrecs del 96% actual al 30,9%. En el cas dels peatges, la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha aprovat una reducció dels peatges del 2,5% per a les llars.