Energia

Més de deu milions de famílies pagaran aquest any per la llum un 20% més que el 2018

Les llars espanyoles amb tarifa regulada veuran com per a ells s’incompleix clarament la promesa de Sánchez | Assumiran una factura elèctrica un 40% més cara que la de l’any passat per la crisi energètica

Més de deu milions de famílies pagaran aquest any per la llum un 20% més que el 2018
5
Es llegeix en minuts
David Page

Més de 10,5 milions de llars pagaran aquest any un rebut de la llum entorn d’un 40% més car que l’any passat i gairebé un 20% més que el del 2018 (fins ara l’any amb el preu més gran de la història). Són entorn de quatre de cada deu de tots els clients domèstics del país i són els que tenen contractat el subministrament elèctric amb la tarifa regulada, que tradicionalment és més barata que les tarifes del mercat lliure que ofereixen les companyies elèctriques, però no serà així aquest any.

Són aquestes més de deu milions de llars les que clarament veuran com per a ells no es compleix la promesa del president del Govern, Pedro Sánchez, que es va comprometre que les mesures del seu pla de xoc per contenir el rebut de llum servirien perquè el conjunt dels consumidors domèstics paguessin aquest any un preu similar al de 2018, descomptant-li l’efecte de la inflació.

El preu que es paga en la tarifa regulada depèn directament de l’evolució del mercat majorista elèctric, que és just el que no deixa de marcar màxims històrics des de l’estiu. El mercat elèctric, conegut com a pool, continua encadenant rècords i aquesta setmana s’ha acostat a la cota psicològica dels 400 euros per megawatt (MWh) –aquest dijous es va quedar en els 383 euros–.

Amb el ‘pool’ desbocat per l’encariment dels mercats de gas i dels drets d’emissió del CO2, el que paguen les llars amb PVPC no deixa de créixer, fins i tot malgrat les rebaixes d’impostos i de la part fixa de la factura aplicades pel Govern. Les mesures del Govern estaven dirigides de manera especial a contenir la pujada per a les llars amb tarifa regulada, però l’espiral d’alces del mercat majorista està sent de tal intensitat que l’efecte de les retallades d’impostos i càrrecs va quedar ràpidament superat.

Un client tipus amb tarifa regulada –amb una potència contractada de 4,4 quilowatts i un consum anual de 3.500 kWh– pagarà en el conjunt d’aquest any 936 euros, segons el càlcul del consultor energètic Francisco Valverde, amb les dades reals de preus fins ara i una estimació fins a final d’any basada en el mercat de futurs. Una factura anual que serà un 43% més alta que els 653 euros de l’any passat i que se situarà gairebé un 19,5% per sobre dels 784 euros que un consumidor amb les mateixes característiques va pagar el 2018.

El Ministeri per a la Transició Ecològica i la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC) fan les seves estimacions de preu de l’electricitat amb un client tipus amb unes característiques inferiors (amb 3,45 i 3,8 quilowatts de potència contractada i amb entre 2.300 i 2.500 kWh de consum anual), amb la qual cosa l’import final de la factura anual estimada seria inferior, però les taxes de variació entre exercicis mantindrien proporcions molt similars.

Les mesures adoptades pel Govern central no han aconseguit impedir que la factura de llum dels clients amb PVPC continuï pujant, però les rebaixes temporals d’impostos (de l’IVA, de l’impost especial elèctric i de l’impost de generació) i la retallada dels càrrecs del rebut (del 96% fins a final d’any) sí que han evitat que pugi molt més. Sense aquestes mesures, la factura anual d’aquest client tipus amb tarifa regulada hauria ascendit fins als 1.042 euros, un 11% més que els 936 euros que finalment es pagaran. Sense mesures de contenció, la factura anual d’aquest any hauria sigut gairebé un 60% més que l’any passat i estaria un 33% per sobre del 2018.

Sánchez donarà per complerta la seva promesa

En les últimes setmanes, malgrat els rècords continus del preu de l’electricitat, el Govern han defensat amb contumàcia i sense fissures que la promesa d’igualar el rebut de llum d’aquest any amb el del 2018. Les llars amb PVPC aquest any pagaran més. La resta de clients domèstics que no tenen tarifa regulada, els 16,2 milions de llars amb tarifes del mercat lliure, pagaran el preu que han firmat amb les seves companyies elèctriques. La majoria compten amb un preu estable i fix, i de moment no els han afectat les pujades desorbitades del mercat elèctric (previsiblement els acabarà impactant més endavant, en la pròxima revisió de les tarifes, que generalment és anual o biennal).

I és que l’Executiu vol donar per complerta la seva promesa recolzant-se en el que pagarà la mitjana del conjunt de les llars espanyoles a la seva factura en tot l’any. Totes les llars. En aquesta mitjana finalment s’inclourà tant els clients amb tarifa regulada (que pagaran més) com els consumidors del mercat lliure (que pagaran menys, gràcies al fet que no els afecta la pujada del mercat majorista però sí que s’han beneficiat de les rebaixes d’impostos i de la retallada dels càrrecs aplicats pel Govern).

«Hi haurà moltes famílies que paguin menys, hi haurà algunes famílies que paguin el mateix i hi haurà algunes famílies que potser paguin una mica més», resumeix des de fa setmanes la vicepresidenta i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera. Uns pagaran més que el 2018 i d’altres pagaran menys, però l’Executiu dona per fet que la mitjana serà en nivells similars als de la factura de fa tres anys. A més, es descomptaria l’efecte de l’IPC, que aquest any tancarà amb una mitjana anual a l’entorn del 3%.

Notícies relacionades

El Ministeri per a la Transició Ecològica manté aquest vaticini «d’acord a les millors estimacions possibles». El preu del PVPC pot calibrar-se fàcilment en funció de l’evolució del mercat majorista de l’electricitat i del mercat de futurs. Però no existeix amb caràcter previ un registre del preu dels centenars de tarifes que les elèctriques ofereixen al mercat lliure, només es reflecteix públicament en les estadístiques semestrals d’Eurostat,  el servei estadístic de la Comissió Europea.

Les principals comercialitzadores elèctriques espanyoles no estan obligades a remetre al Ministeri la informació dels preus finals que apliquen a tots els seus clients fins a finals de febrer. És llavors quan el Govern sabrà amb certesa si ha aconseguit complir el seu compromís. Aquestes dades, no obstant, no es faran públiques fins que Eurostat publiqui la seva estadística de preus elèctrics de tots els països de la Unió Europea corresponent al segon semestre de l’any, en la qual sí que s’inclouen tant les tarifes regulades com les del mercat lliure. La Comissió Europea no té programada aquesta publicació fins a l’abril.