Petició al Govern

AMB proposa mesures per potenciar la vivenda de lloguer assequible

L’operador metropolità de vivenda publicoprivat HMB reclama poder rebre ajudes europees i un millor tracte fiscal a les empreses mixtes

Antonio Balmón, a la seu del PSC.

Antonio Balmón, a la seu del PSC. / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts

Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha reclamat aquest dijous davant el Govern mesures per afavorir la vivenda de lloguer assequible i la modificació de l’actual marc legal per permetre que l’empresa mixta Habitatge Metròpolis Barcelona (HMB) pugui aprofitar fons europeus Next Generation en el marc del Pla estatal de vivenda, amb beneficis en IVA i impost de societats. HMB és el nou operador metropolità de vivenda de lloguer assequible, participat en un 50% pel sector públic (25% AMB i 25% Ajuntament de Barcelona) i en un 50% pel sector privat (NICRent Residencial SL).

Habitatge Metròpolis Barcelona pretén construir 4.500 vivendes de lloguer assequible en un termini de fins a vuit anys. Però per aconseguir aquest objectiu considera que són necessàries modificacions normatives per afavorir les polítiques de vivenda de lloguer assequible. Una delegació de l’AMB, encapçalada pel seu vicepresident executiu, Antonio Balmón, ha presentat aquesta empresa publicoprivada al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, al qual s’ha plantejat la proposta de canvis legals.

Per optimitzar l’actuació d’HMB en la promoció de vivendes de lloguer assequible, l’AMB proposa que es modifiqui la normativa dels Next Generation i el Pla estatal de vivenda (2022-2025), amb l’objectiu que pugui incloure societats mixtes, com HMB.

Mesures proposades

En relació amb el tractament fiscal que reben les vivendes de lloguer, l’AMB suggereix canvis en l’aplicació de l’IVA i de l’impost de societats, perquè actualment, en plena situació d’emergència residencial, suposa una penalització per a les empreses dedicades en el lloguer de vivenda assequible. Els canvis en l’aplicació de l’IVA es basen en tres estratègies: homogeneïtzar amb un IVA reduït del 10% totes les operacions relacionades amb la producció de vivenda destinada a lloguer; establir un tractament fiscal preferent, amb tipus superreduït del 4%, per a la producció de vivenda de protecció oficial destinada a lloguer, i fixar un impost reduït o superreduït en la transmissió dels drets de superfície de sòl destinats a vivenda de lloguer per al primer cas, i de lloguer protegit per al segon.

Notícies relacionades

També es proposa revertir la recent modificació de l’impost de societats prevista en els pressupostos generals del 2022 que redueix la bonificació d’aquest impost del 85% al 40% de la quota íntegra de les rendes provinents d’arrendament de vivendes.

El 5 de novembre es va formalitzar l’ampliació de capital d’HMB, necessària per posar en marxa el projecte de construcció de 4.500 vivendes a la metròpolis de Barcelona en un termini de 6 a 8 anys. Durant el primer trimestre del 2022 començarà la primera fase de l’operació, que preveu construir 640 vivendes de lloguer assequible.