Sense acord encara

Reforma laboral: Govern, patronal i sindicats acosten postures en «temps de descompte»

  • Els agents socials tenen previst reunir els seus òrgans directius dijous al matí per votar si recolzen o no la reforma

(I-D) El presidente de CEOE, Antonio Garamendi; el líder de UGT, Pepe Álvarez; la ministra de Trabajo, Yolanda Díaz; el presidente de Cepyme, Gerardo Cuevas; y el líder de CCOO, Unai Sordo, conversan durante el acto de firma del VI Acuerdo de Solución Autónoma de Conflictos Laborales (ASAC) entre CEOE y Cepyme, y CCOO y UGT, en la Fundación SIMA, en Madrid (España), a 26 de noviembre de 2020.

(I-D) El presidente de CEOE, Antonio Garamendi; el líder de UGT, Pepe Álvarez; la ministra de Trabajo, Yolanda Díaz; el presidente de Cepyme, Gerardo Cuevas; y el líder de CCOO, Unai Sordo, conversan durante el acto de firma del VI Acuerdo de Solución Autónoma de Conflictos Laborales (ASAC) entre CEOE y Cepyme, y CCOO y UGT, en la Fundación SIMA, en Madrid (España), a 26 de noviembre de 2020. / Marta Fernández Jara (Europa Press)

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Som en el temps de descompte», reconeixia la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, aquest migdia, poques hores abans que els negociadors del Govern central tornessin a asseure’s a la taula de negociació de la reforma laboral amb patronal i sindicats. «La taula gairebé viu aquí», ha ironitzat Díaz, després d’una setmana de trobades diàries maratonianes. Aquest dimecres les parts esperen tancar el que està cridat a ser el text definitiu d’una de les reformes estructurals i que marcaran la legislatura. I la patronal i els sindicats han fet espai a les seves agendes per al matí de dijous, en què preveuen convocar els seus òrgans directius per discutir i votar si la reforma laboral de la coalició portarà o no també la seva firma.

El sentit del vot de cadascun dels agents socials encara no està clar i no és descartable que fins i tot després de les deliberacions de les cúpules de la CEOE, CCOO i la UGT no es produeixin nous canvis. «Això no és com les pròrrogues dels ertos, en què es votava un text curt i era més fàcil intuir què votaria cada organització. Ara s’ha de decidir sobre un document molt complex», explica una font present en el diàleg social. Diversos actors consultats dels diferents grups cauen més per la banda de l’acord tripartit que pel desacord, però tots ho manifesten amb la boca petita i la trepitjada molt prudent. 

«No és mirar enrere, és cap al futur», ha definit aquest dimecres la vicepresidenta segona, conscient que algunes de les herències del PP es mantindran dempeus, com les indemnitzacions per acomiadament o els salaris de tramitació. Alhora que la coalició legislarà sobre matèries intactes des del 1984, com la simplificació de contractes per posar límit a la temporalitat més alta de tot Europa. El Govern central ha buscat una reforma «equilibrada», en el sentit de concedir cessions a una patronal que ha negociat dur durant els últims nou mesos i que per moments semblava clarament fora de l’acord. Mentrestant ha respectat les línies vermelles que clarament li han marcat els sindicats i sobre les quals venia condicionat per com d’explícit era l’acord de coalició.

Fumata blanca durant el matí de dijous

Notícies relacionades

Les centrals recuperaran poder en la negociació col·lectiva, amb la tornada de la prevalença del conveni sectorial sobre el d’empresa i la tornada de la ultraactivitat indefinida. Els empresaris, per la seva banda, han conservat àmplies cotes de flexibilitat en la contractació, especialment amb els contractes per a pics previsibles d’activitat (90 dies i amb l’ampliació de plantilla que necessitin) i per a pics imprevisibles (entre sis mesos i un any, concatenables fins a 18 mesos en un període de 24 mesos). A més hi sumen la figura dels nous ertos, que consolidarà part de l’experiència pandèmica i permetrà als empresaris estalviar-se part de les exoneracions socials i no haver de recórrer a l’acomiadament (i pagar indemnitzacions).

El calendari plausible i probable que maneja el Govern central és tenir tancat (o pràcticament) el text aquest dimecres, tot i que sigui a altes hores de la nit. Dijous els agents socials es pronunciaran sobre el text i si es preserva el front tripartit, els tècnics dels diferents ministeris es bolcaran en els pròxims dies a acabar de perfilar-ne el redactat final. Amb la idea de poder portar la reforma laboral al Consell de Ministres de dimarts, dia 28. Tot i que no és descartable que, atesa la complexitat jurídica de la matèria, l’Executiu central hagi de convocar un nou conclave extraordinari un o dos dies més tard per acabar de clavar tots els claus.