Subministrament bàsic

El preu de la llum puja cent euros en deu dies i s'acosta als 400 euros per megawatt-hora

La mitjana del preu majorista de dijous serà de 383,67 euros, tot i que entre les 8 i les 22 hores se superarà la cota dels 400 euros

El preu de la llum puja cent euros en deu dies i s'acosta als 400 euros per megawatt-hora
3
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Nou rècord del preu de l’electricitat al mercat majorista. El preu mitjà s’aproxima als 400 euros el megawatt-hora de mitjana, al marcar aquest dijous 383,67 euros, segons les dades de l'Operador del Mercat Ibèric de l'Electricitat . Tot i que a efectes pràctics, el megawatt-hora se situarà durant la major part del dia (entre les 8 i les 22 hores) per sobre d’aquesta xifra, entre 400 i 409 euros per megawatt-hora, i serà només a la nit quan es produeixi una minoració fins al preu mínim que se situarà a 303 euros per megawatt-hora entre les 3 i les 4 del matí.

L’última setmana ha disparat uns preus que estaven a nivells històrics, tant és així que el preu d’aquest dimecres serà cent euros més car del de fa només deu dies (el 12 de desembre el cost del megawatt-hora era de 256,98 euros), i multiplicarà per més de vuit els registres de fa un any (el 23 de desembre del 2020 estava en 46,3 euros per megawatt-hora). Dijous passat el preu mitjà de l’electricitat va batre per primera vegada la barrera dels 300 euros per megawatt-hora i des d’aleshores no s’ha baixat d’aquest nivell, ni tan sols durant el cap de setmana quan la demanda és menor.

Uns preus insòlits que es deuen a l’elevadíssim preu del gas natural als mercats internacionals, que va començar la setmana passada entorn dels 120 euros per megawatt-hora i se situa ara en 174 euros. Aquest és el principal detonant d’aquesta escalada de final d’any, tot i que cal sumar-li l’elevat preu dels drets d’emissió de CO2, també en màxims històrics (80 euros per tona), que ha mantingut els preus alts durant tot l’any. De fet, els dos motius porten a veure alts preus a tot Europa, no només a Espanya. Així, a França el megawatt-hora costarà aquest dijous 416,44 euros, i a Alemanya, 300,03 euros.

Un mes de rècord

Notícies relacionades

El desembre va començar amb preus alts, però amb gran volatilitat (hi va haver dies en què el preu baix fins als 100 euros per megawatt-hora i també xifres superiors als 200 euros), però va ser a partir del 16 de desembre quan, després d’instal·lar-se a la cota dels 300 euros, no ha parat d’encarir-se a un ritme de 20 euros al dia en molts casos. Això provoca que gairebé amb tota probabilitat el desembre acabi com el mes amb el preu mitjà majorista més alt de la història fins ara, ja que el preu mitjà mensual supera ja els 250 euros per megawatt-hora, molt per davant dels 200 euros d’octubre, el mes amb la mitjana més cara fins ara.

Aquests preus repercuteixen directament a la tarifa regulada –-el denominat PVPC--, a què estan acollits gairebé 11 milions de consumidors, i serveix de referència per als altres 17 milions que tenen contractat el subministrament al mercat lliure. El preu de l’energia és una de les quatre parts del rebut, al costat dels càrrecs i els peatges (preus regulats) i els impostos. Si bé, en els últims mesos els càrrecs s’han reduït en un 96% i els impostos també (l’IVA està en el 10%, en comptes del 21%, i l’Impost Especial de l’Electricitat en el 0,5%, en comptes del 5,11% habitual, a més està el 7% a la generació d’electricitat està suspès). La incògnita és què passarà a partir de gener, de mantenir-se aquests mateixos preus, ja que tot i que el Govern ha prorrogat la rebaixa dels impostos, planeja reduir la rebaixa dels càrrecs del 96% actual al 30,9%.