fons recuperació

Els Vint-i-set aproven el primer pagament de 10.000 milions a Espanya del Next Generation

Si la Comissió Europea completa el procediment aquest dimecres els diners podrien arribar abans de finals del 2021

Els Vint-i-set aproven el primer pagament de 10.000 milions a Espanya del Next Generation

JOHANNA GERON

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

El Comitè Econòmic i Financer de la UE, que reuneix representants dels 27 Estats membres, ha donat aquest dimarts llum verda al desemborsament del primer pagament de 10.000 milions dels fons de recuperació del programa Next Generation EU. Els Vint-i-set no han esperat a esgotar el termini previst, de quatre setmanes, i han donat per bona la recomanació de la Comissió Europea d’autoritzar el pagament a Espanya després de considerar que ha complert les 52 fites i objectius exigits.

«El Comitè Econòmic i Financer ha emès una opinió positiva sobre l’avaluació preliminar de la Comissió sobre la sol·licitud del primer pagament d’Espanya. El CEF està d’acord que Espanya ha complert satisfactòriament totes les fites i objectius rellevants i ha remarcat la necessitat d’un procediment eficient així com d’un escrutini profund per garantir una posada en marxa a temps i efectiva de les reformes», han explicat fonts de l’Executiu comunitari.

L’últim pas abans que els fons puguin desemborsar-se i engreixar les arques espanyoles serà l’adopció formal de la decisió per part de la Comissió Europea a través del procediment de comitologia, en el qual es consulta també als Estats membres. Una cosa que podria tenir lloc aquest mateix dimecres en la reunió prevista. «Depenent del resultat dels debats en el procediment de comitologia, la Comissió encara podria desemborsar els 10.000 milions abans de finals de 2021», ha precisat el mateix portaveu.

Anàlisi en temps rècord

Notícies relacionades

Espanya, que serà el primer país a rebre els fons de recuperació, va presentar la sol·licitud del primer desemborsament el 11 de novembre després de constatar el compliment d’una sèrie de reformes en matèria de mobilitat sostenible, eficiència energètica, descarbonització, connectivitat, administració pública, qualificacions, educació, política social, investigació i desenvolupament, política laboral i fiscal o auditories. Entre les fites complertes per exemple hi figuren la llei del canvi climàtic i transició energètica, que consagra la neutralitat climàtica per al 2050, la reforma de suport a la renda mínima, mesurades de suport a la digitalització de les pimes i fomentar les competències digitals, així com altres reformes destinades a reforçar sobre la despesa pública.

Tot i que Brussel·les disposava de dos mesos de termini per realitzar l’avaluació, els tècnics comunitaris van concloure la seva anàlisi en tot just tres setmanes gràcies al fet que a la majoria de les fites, adoptades des del febrer del 2020, ja s’hi havia arribat a finals del segon semestre d’aquest any. L’últim pas era obtenir el vistiplau del Comitè Econòmic i Financer, que, tot i que disposava de quatre setmanes de termini per emetre el seu veredicte final, no ha esperat a complir-lo. El pla de recuperació espanyol contempla un paquet de subvencions de 69.500 milions, dels quals un avançament del 13%, uns 9.000 milions, es van rebre de manera automàtica –sense vinculació a cap reforma– l’agost després de l’aprovació del pla espanyol.