crisi energia

Brussel·les obre la porta a compres conjuntes de gas a la UE

  • La Comissió Europea inclou en la seva revisió sobre el mercat del gas natural la possibilitat que els estats membres s’uneixin, de forma voluntària, per portar a terme compres conjuntes

zentauroepp49037520 economia  naturgy redes190712215856

zentauroepp49037520 economia naturgy redes190712215856

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Malgrat els dubtes expressats a mitjans de novembre per l’Agència de Cooperació dels Reguladors de l’Energia (ACER) al seu informe preliminar sobre el funcionament del mercat elèctric (el definitiu estarà llest a la primavera), la Comissió Europea ha obert la porta que els estats membres s’aliïn per portar a terme compres centralitzades de gas a la Unió Europea, tal com fa mesos que demana el Govern de Pedro Sánchez com a mesura per frenar l’augment dels preus de la llum al continent europeu. Brussel·les inclou la possibilitat en la revisió de les regles per al mercat intern de gas presentada aquest dimecres. 

La proposta respon a l’escalada dels preus de l’energia dels últims mesos, la volatilitat dels mercats mundials i la petició cursada a mitjans d’octubre pels líders de la UE, que va convidar l’Executiu comunitari a adoptar mesures a mitjà i llarg termini per augmentar la resiliència del sistema i reforçar la seguretat en el subministrament en cas de crisi energètica. La resposta de Brussel·les inclou un paquet amb quatre línies d’actuació. En primer lloc, la possibilitat que els Vint-i-set portin a terme compres conjuntes de forma voluntària per reforçar els estocs estratègics en cas d’emergència. 

«La idea és que els estats membres que ho desitgin, sobre una base voluntària, uneixin forces a través de compres conjuntes que podrien ajudar-los a aconseguir condicions més bones al mercat global. Cal mirar-ho des del punt de vista de la seguretat en el subministrament en cas d’emergència», expliquen fonts de l’Executiu comunitari, el paper del qual serà garantir que es respectin les regles de la competència, el mercat interior i que es respecti la legislació europea.

Notícies relacionades

El pla també aposta per reforçar la capacitat d’emmagatzemament europeu, incloent-hi explícitament el paper de l’emmagatzemament en les avaluacions de risc en l’àmbit regional. «Si els estats membres conclouen que hi ha un risc hauran de considerar mesures en els seus plans preventius d’emergència per assegurar un nivell mínim d’estocs que podria realitzar-se en forma d’obligacions d’emmagatzemament mínim», expliquen les mateixes fonts. En aquest cas, països europeus afectats a la regió haurien d’acordar les modalitats de finançament i els pagaments de compensació i el mecanisme per transportar el gas de l’emmagatzemament a la seva destinació. 

«En cas d’escassetat, cap llar a Europa quedarà abandonada, gràcies a una solidaritat automàtica transfronterera més gran mitjançant noves disposicions predefinides i aclariments sobre els controls i compensacions al mercat interior de l’energia», assegura Brussel·les davant un pla que també aspira a reforçar les regles actuals per cobrir els nous riscos de ciberseguretat per al sector del gas com ho està en el del petroli.