Subministrament bàsic

Nou rècord en el preu de la llum al superar aquest dimecres els 291 euros per megawatt-hora

L’alça del preu del gas als mercats internacionals dispara la llum a un nou màxim històric

Electric meters of an apartment building are seen in Barcelona  Spain  January 20  2017  REUTERS Albert Gea contadores electricos electricidad  luz

Electric meters of an apartment building are seen in Barcelona Spain January 20 2017 REUTERS Albert Gea contadores electricos electricidad luz / REUTERS / ALBERT GEA

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El preu de l’electricitat al mercat majorista tornarà a batre aquest dimecres tots els rècords al situar-se en una mitjana de 291,73 euros per megawatt-hora, després que aquest dimarts fregués els 288 euros de l’anterior màxim del 7 d’octubre d’aquest any. El principal motiu d’aquesta escalada és el preu del gas natural als mercats internacionals que ha començat la setmana entorn dels 120 euros per megawatt-hora, segons el mercat de referència (TFF holandès), així com el preu dels drets d’emissió de CO2, també en màxims al situar-se entorn dels 80 euros per tona.

Per franges horàries, el preu més car serà entre les vuit i les nou de la nit, quan s’eleva fins als 319,13 euros per megawatt-hora, mentre que el període més barat serà entre les quatre i les cinc de la matinada quan marcarà els 261,73 euros per megawatt-hora.

En cas de continuar així, el mes de desembre s’encamina a convertir-se en el més car d’un any protagonitzat per successius rècords en el preu de la llum. Marcat per una gran volatilitat, alguns dies la mitjana de preu s’ha situat entorn dels 100 euros per megawatt-hora, però també amb repunts que superen la cota dels 200 euros per megawatt-hora. Aquest mes la mitjana frega els 220 euros per megawatt-hora, per davant del mes més car de la història fins a la data que es va registrar l’octubre (200,06 euros per megawatt-hora de mitjana). Al novembre la mitjana del mes va caure fins als 193,43 euros per megawatt-hora.

Notícies relacionades

Tot i això, en l’actualitat, la rebaixa dels impostos (l’IVA es grava el 10% en comptes d’al 21% i l’Impost Especial a l’Electricitat se situa en el 5,1%% en comptes d’en el 0,5%), la suspensió del 7% de l’impost a la generació elèctrica i la rebaixa del 96% dels càrrecs (una de les quatre parts de la factura juntament amb el preu de l’energia, els peatges i els impostos) miren d’esmorteir la pujada dels preus. Si bé el Govern ha proposat aquesta setmana revertir parteix d’aquesta rebaixa dels càrrecs, del 96% actual al 30,9%, el que incrementaria el resultat final de la factura a partir de gener, si es mantenen el nivell de preus actual.

El preu de l’electricitat al mercat majorista repercuteix directament en la tarifa regulada –-el denominat PVPC--, a què estan acollits gairebé 11 milions de consumidors al país, però també serveix de referència per als altres 17 milions que tenen contractat el subministrament al mercat lliure.