A partir de l’1 de gener

El Govern preveu revertir part de l’actual rebaixa de la factura de la llum el 2022

El ministeri per a la Transició Ecològica proposa reduir la rebaixa actual del 96% dels càrrecs al 30,9%

El Govern preveu revertir part de l’actual rebaixa de la factura de la llum el 2022
2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El Govern vol revertir part de l’actual rebaixa de la factura de la llum posada en marxa al setembre al pujar els càrrecs del rebut a partir de l’1 de gener del 2022. El ministeri per a la Transició Ecològica acaba de treure a consulta pública una proposta d’ordre que debilita la rebaixa dels càrrecs, del 96% actual al 30,9% per a l’any vinent. Així, al gener les llars pagaran una taxa destinada als càrrecs que serà al voltant d’un 1.650% superior a la dels últims tres mesos i mig, però que en el conjunt de l’any 2022 serà un 32,8% més baixa que la mitjana del 2021.

Amb el preu de la llum disparat, al setembre el Govern va decidir intervenir en el rebut al rebaixar la part fiscal fins a final d’any (amb un IVA del 10% i un impost especial a l’electricitat del 0,5%, així com la suspensió de l’impost del 7% a la generació elèctrica), i amb la pràctica eliminació dels càrrecs (al reduir-los en un 96%). Aquestes són dues de les quatre parts de la factura juntament amb els peatges, que costegen les xarxes de transport i distribució, i el preu majorista de l’electricitat, que aquest dimecres vorejarà el màxim històric registrat el 7 d’octubre (288,53 euros per megawatt hora) a l’arribar als 287,78 euros.

A falta de conèixer què ocorrerà amb els impostos i com evolucionarà el preu de la llum, si no hi ha canvis a partir de l’1 de gener cada quilowatt en hora punta que consumeixin les llars serà set cèntims més car i un cèntim i mig en hora plana, cosa que podria portar a col·lació de nou les diferències entre trams horaris que havien desaparegut en els últims mesos, tot i que de forma més moderada. En el cas de les hores vall, l’increment serà gairebé imperceptible (0,3 cèntims).

Els càrrecs del rebut de la llum són preus regulats destinats a finançar conceptes com són les primes a les renovables o el deute del sistema elèctric que el Govern estableix cada any segons l’estimació d’ingressos i costos del sistema.

Notícies relacionades

L’Executiu va introduir al setembre una font d’ingressos addicional: el mecanisme de minoració de la retribució del mercat elèctric causat per l’elevat preu del gas natural, amb el qual estimava recaptar més de 2.600 milions d’euros en sis mesos. Però finalment va modificar aquesta norma deixant-la pràcticament sense efecte. En la memòria econòmica de la proposta de càrrecs no es considera «cap ingrés» per aquest concepte «per aplicació del principi de prudència comptable», ja que les liquidacions són provisionals i estan pendents de validació.

Però sí que s’incorpora l’estimació de dues mesures més que encara no estan en marxa i que el Govern preveu que entraran en vigor el segon semestre del 2022: el Fons Nacional de Sostenibilitat del Sistema Elèctric (extreu del rebut part del cost de les primes a les renovables) i el mecanisme de minoració dels ingressos de les elèctriques per l’alça de preus del CO2. En concret, es preveu recaptar per totes dues en els últims sis mesos de l’any 663 milions d’euros i 484 milions d’euros, respectivament, per finançar els càrrecs del 2022.