Salaris

¿Quant cobra un maquinista de Renfe?

¿Quant cobra un maquinista de Renfe?
1
Es llegeix en minuts
Estela Martín

Estem acostumats que cada any hi hagi algun període –com a inicis d’aquest octubre– de vagues de maquinistes de Renfe per demanar millors condicions i millors salaris. Però per saber el context, ¿quant cobra un maquinista de Renfe?

El salari dels maquinistes pot anar dels 20.000 als 55.000 euros anuals segons la taula bàsica del II Conveni Col·lectiu del Grup Renfe, al que després cal sumar els complements addicionals de sou que es paguen de forma personalitzada a cada treballador.

Així mateix, el salari dependrà del rang i del lloc de treball. De tal manera que un maquinista d’entrada té un sou fix que frega els 19.000 euros anuals, sense complements, mentre que el comandament intermedi o cap de maquinistes rep una retribució anual d’aproximadament 42.000 euros. 

Salari mitjà per temps treballat

Segons les taules salarials i d’horaris a les quals ha tingut accés Levante-EMV, un maquinista de Renfe condueix una mitjana de 200 minuts al dia i cobra un salari brut de 20.180 euros a l’any (19.064,04 euros fixos més 1.116,24 com a complement de conducció) quan entra a treballar a l’empresa.

Notícies relacionades

A aquests 1.681 euros mensuals cal sumar una mitjana de 700 euros al mes d’una prima variable en funció del nombre de quilòmetres conduïts, més 167 euros per les variables de seguretat, formació i gestió. Així doncs, en els seus dos primers anys de treball, el maquinista de Renfe cobrarà al voltant de 28.000 euros anuals (uns 2.000 euros nets al mes), tal com recull el conveni col·lectiu de l’empresa.

Després d’aquests dos primers anys, els «maquinistes d’entrada» passen a ser «maquinistes principals» i els seus sous van augmentant fins a arribar als 45.000 euros a l’any. Finalment, passats cinc anys de carrera en l’empresa pública, els «maquinistes principals» es converteixen en «caps de tren» i el seu salari torna a ascendir fins als 55.000 euros anuals (4.583 euros mensuals), sense tenir en compte ni dietes ni antiguitat.

Temes:

Salaris