Acord polític

La UE amplia el ‘roaming’ gratis fins el 2032

  • Brussel·les allarga la regulació i els europeus podran seguir trucant i utilitzant dades mòbils a la UE sense costos addicionals

1
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els europeus podran continuar fent trucades i utilitzant dades mòbils a la Unió Europea (UE) sense haver de pagar costos addicionals. Aquest dijous, la Comissió Europea, el Consell Europeu i el Parlament Europeu han arribat a un acord polític que prorroga fins a l’any 2032 el final del ’roaming’.

Notícies relacionades

Així, s’amplia una dècada la normativa que va entrar en vigor el juny del 2017 per la qual es permet als usuaris del continent utilitzar els mòbils amb les mateixes condicions contractades en la seva tarifa, eliminant els pagaments addicionals. L’acord tancat aquest dijous remarca que els qui viatgin a un altre país de la UE tindran el dret a tenir la mateixa velocitat d’internet que al seu país de residència. La CE ha lamentat que per a un 33% dels consumidors la qualitat de connexió a la xarxa ha sigut pitjor quan han sortit del seu territori.

Tot i que encara s’ha de ratificar formalment, el text acordat entre els estats membres obliga els operadors telefònics a informar els clients de qualsevol sobrecost que pugui suposar la trucada a telèfons d’atenció al client de companyies que carreguen aquest extra per la seva assistència. La normativa també estableix que els usuaris tenen dret a fer trucades d’emergència de forma completament gratuïta sigui quin sigui el país de la UE en què estiguin.