Desigualtat

L’1% més ric posseeix prop del 25% del patrimoni a Espanya

  • A prop del 60% del patrimoni del país està en mans del 10% més acomodat

  • L’informe del World Inequality Lab, elaborat per l’economista francès Thomas Piketty, adverteix de l’augment de les desigualtats

L’1% més ric posseeix prop del 25% del patrimoni a Espanya

Ricard Cugat

3
Es llegeix en minuts
Enric Bonet

La desigual repartició de les fortunes i el patrimoni també afecta Espanya. Segons el macroestudi del World Inequality Lab, publicat aquest dimarts, l’1% dels espanyols més rics tenen un 24,2% de la riquesa patrimonial del país, mentre que el 50% més pobre només disposa del 6,7%. L’informe elaborat pel prestigiós economista francès Thomas Piketty i el seu equip adverteix sobre les desigualtats econòmiques a Espanya, malgrat formar part del club de països europeus que millor aconsegueixen frenar aquest problema, sobretot en comparació amb la resta de continents.«Espanya és un país relativament igualitari en comparació amb els seus veïns europeus. [...] Els nivells de desigualtat resulten semblants als de França i inferiors als d’Alemanya», apunta el macroestudi del World Inequality Lab, del qual també formen part Gabriel Zucman, Lucas Chancel, Emmanuel Saez o la madrilenya Clara Martínez-Toledano. El 10% dels espanyols més rics acaparen el 34,5% dels ingressos pel treball i el capital, mentre que al conjunt d’Europa en copa el 36%. No obstant, aquests percentatges són calculats abans de la redistribució fiscal, especialment beneficiosa en el cas espanyol per a les rendes més altes.

Els més rics copen el patrimoni immobiliari

Els més rics copen el patrimoni immobiliariDe fet, aquestes desigualtats es disparen en el cas de la riquesa patrimonial. La cúspide de la piràmide (l’1%) disposa de gairebé una quarta part del patrimoni immobiliari del país. El 57,6% d’aquestes fortunes estan en mans del 10% més ric. Les classes mitjanes –la franja intermèdia entre el 10% més onerós i el 50% modest– en tenen el 35,8%.

«Durant els últims 30 anys, malgrat les bombolles financeres i les fallides, la riquesa patrimonial del 10% s’ha mantingut molt estable», indica l’informe. I precisa que això es deu al fet «que els rics espanyols van vendre una part dels seus actius immobiliaris quan va esclatar la bombolla el 2008». Des d’aleshores, acaparen una part creixent del pastís immobiliari.Espanya no escapa a la tendència mundial de concentració de riquesa a la cúspide. El 10% de la població més acabalada concentra el 76% del patrimoni mundial, i el 52% dels ingressos. L’Amèrica Llatina, el nord de l’Àfrica i l’Orient Mitjà (MENA) representen les regions amb més desigualtats de tot el món. En canvi, Europa és el continent amb una redistribució més equitativa. No obstant, els autors de l’informe assenyalen que les desigualtats entre les poblacions dels estats més pobres i dels més rics han disminuït en les dues últimes dècades, però alhora han augmentat a l’interior dels països.

Els més rics contaminen cinc vegades més

Els més rics contaminen cinc vegades mésPiketty i el seu equip mostren com les desigualtats econòmiques es van reduir a Espanya al llarg del segle XX. Com va passar a la resta d’Europa, aquesta tendència es va aturar amb l’auge del neoliberalisme a partir de 1980. Des d’aleshores, van augmentar durant la dècada dels 80 i després de la crisi financera del 2008. De moment, no s’observa un increment significatiu amb la recessió provocada per la Covid-19.

Notícies relacionades

Els dispars nivells de riquesa també es veuen reflectits en les emissions de diòxid de carboni. Segons el macroestudi, els espanyols més adinerats tenen una incidència molt superior en el canvi climàtic respecte als més pobres. L’1% més ric emet 64,7 tones anuals per persona i el 10%, 20,8 tones. En canvi, aquest percentatge en el 50% de la població modesta baixa a 4,6 tones per càpita.

Com a apunt positiu, l’informe mostra la igualtat creixent en la repartició de la riquesa entre homes i dones. Les espanyoles tenen el 40% de les rendes del treball. Un percentatge inferior al seu pes en la població, però molt superior al 24,7% de 1990.