Deute públic

Espanya s’endeutarà un 25% menys del previst aquest any

  • La vicepresidenta i ministra d’Economia, Nadia Calviño, anuncia que prescindiran de l’última emissió i que el deute net emès el 2021 se situarà en 75.000 milions

  • Insisteix que les perspectives econòmiques per al 2022 i l’elevada taxa de vacunació a Espanya protegiran l’economia espanyola de l’impacte de la variant òmicron

Espanya s’endeutarà un 25% menys del previst aquest any

EFE / Olivier Hoslet

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

El Govern espanyol prescindirà de l’última emissió de bons i obligacions de l’estat prevista per al 16 de desembre, fet que situarà l’emissió de deute net el 2021 en 75.000 milions d’euros, un 25% menys del previst a principis d’any. Segons ha explicat la vicepresidenta primera i ministra d’Economia, Nadia Calviño, la previsió de les necessitats d’emissió netes per al 2022 també se situaran al voltant dels 75.000 milions, fet que, segons el seu parer, permetrà a les autoritats espanyoles reforçar la «posició fiscal responsable i prudent que hem anat desenvolupant des del Govern d’Espanya» i «aquest bon to i l’impuls a l’acceleració de la recuperació econòmica que ens mostren els indicadors», ha indicat la seva arribada a la reunió de l’Eurogrup que se celebra aquest dilluns a Brussel·les.

A la cancel·lació de 20.000 milions ja anunciada el juliol passat pel Tresor s’hi sumen ara uns altres 5.000 milions d’euros que eleven el volum de finançament net de què prescindirà el Govern als 25.000 milions esmentats. Amb aquesta decisió, l’emissió de deute brut d’Espanya –amb un cost mitjà per primera vegada en negatiu– descendirà aquest any fins als 264.174 milions d’euros. Segons el ministeri d’Economia, aquesta retallada permetrà continuar reduint la càrrega d’interessos de l’Estat i de les Administracions Públiques, tant en termes absoluts de caixa com en relació amb el PIB i als ingressos públics.

Un element més en un camí de recuperació omplerta d’incerteses degut sobretot a la irrupció de la variant òmicron. Tot i així, el diagnòstic del Govern continua sent cautelosament positiu. «En el cas d’Espanya veiem que l’any 2021 està anant de menys a més, que s’està produint una acceleració del creixement econòmic en la segona part de l’any i que les perspectives són positives en els pròxims mesos i en el conjunt del 2022 i 2023. Afortunadament, Espanya té uns nivells elevats de vacunació i tenim una perspectiva de moment més positiva en aquestes noves circumstàncies i respecte al possible impacte de la pandèmia», ha valorat Calviño.

Revisió de creixement

Tot i així, la vicepresidenta admet que «estem en un moment de notable incertesa», així que reconeix que no hauria de sorprendre ningú «que hi hagi constants revisions a l’alça i a la baixa» de les previsions econòmiques dels diferents organismes, tot i que per ara no es planteja revisar a la baixa les xifres del Govern com sí que ha fet recentment l’OCDE.

Notícies relacionades

«L’important és veure on és el pols de la realitat econòmica. Les dades que tenim del mercat de treball i d’ingressos fiscals, que estan un 3% per sobre de la recaptació que teníem abans que ens colpegés la pandèmia. Totes aquestes dades ens indiquen una avaluació positiva de l’economia espanyola, una evolució que va de menys a més en el curs del 2021 i una perspectiva positiva per als pròxims anys», ha insistit abans d’un Eurogrup centrat en la política fiscal i els plans pressupostaris dels estats membres per al 2022.

Sobre la taula, per tant, també hi haurà un pla espanyol que va rebre fa uns dies l’aprovat de la Comissió Europea. «Es considera que l’orientació del projecte de Pressupostos generals per al 2022 permetrà continuar impulsantt la recuperació econòmica i la creació d’ocupació d’una manera compatible amb la continuació de la reducció de les ràtios de dèficit i deute públic sobre el PIB, aprofitant, per tant, el creixement econòmic per millorar els nostres saldos fiscals», ha explicat Calviño.