Impostos

Múrcia ja no cobrarà l’impost de successions per a germans, oncles i nebots

Isabel Díaz Ayuso va obrir la veda al setembre, a l’eliminar tots els tributs autonòmics madrilenys

Múrcia ja no cobrarà l’impost de successions per a germans, oncles i nebots
2
Es llegeix en minuts

El Govern murcià ampliarà l’eliminació de l’impost de donacions també als familiars de tercer grau (entre germans, oncles i nebots) amb l’objectiu d’anar «un pas més enllà» en la reducció impositiva als ciutadans. Una decisió que havia demanat a mitjans d’octubre el president de la Croem, José María Albarracín, a la Comunitat, després que la presidenta de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, obrís la capsa de Pandora el mes de setembre passat, a l’anunciar l’eliminació de tots els tributs autonòmics en una regió en la qual tampoc es paguen l’impost de successions ni el de patrimoni.

Ho ha avançat aquest divendres el president, Fernando López Miras, en declaracions als periodistes abans de participar en la reunió del patronat del Museu Salzillo, i ha assenyalat que aquesta és una de les novetats fiscals lligades als pressupostos per al 2022, l’esborrany dels quals va aprovar ahir el Consell de Govern.

Els comptes, ha dit, són els que «la Regió de Múrcia necessita» per fer front a la pandèmia del coronavirus, tant en l’aspecte sanitari com en econòmic i social, i la reducció d’impostos continuarà sent «una aposta decidida» de l’Executiu per a això.

Miras ha assenyalat que en els tres anys que han passat des que es va eliminar l’impost de successions i donacions per a familiars de primer i segon grau els murcians s’han estalviat uns mil milions d’euros per aquest concepte.

D’altra banda, s’ha referit a la petició aprovada ahir a l’Assemblea Regional perquè el Congrés torni el text del nou estatut d’autonomia i no s’hi incloguin les esmenes plantejades per PSOE i Ciutadans.

Miras ha recordat que és una situació que ja s’ha donat abans en altres comunitats autònomes, com a Castella-la Manxa el 2010 i, prèviament, a Castella i Lleó i a les Canàries, per la qual cosa és una opció «normal» i prevista en la llei que s’ha permès en diverses ocasions i no donar aquesta possibilitat a la Regió de Múrcia seria «il·legal».

Notícies relacionades

Respecte a la decisió de la Comissió Europea de portar Espanya davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea per l’ús excessiu de nitrats que contaminen les aigües, Miras ha remarcat que Espanya ja va ser advertida sobre aquest assumpte el 2018 i «no ha fet els deures», per la qual cosa ha de prendre mesures «amb urgència» i evitar «més demores» en la protecció del medi ambient.

Finalment, s’ha referit a la participació del president del Govern, Pedro Sánchez, aquest diumenge en el congrés regional del PSRM-PSOE i ha assenyalat que li agradaria sentir de la seva boca compromisos per blindar el transvasament Tajo-Segura, reformar el sistema de finançament autonòmic, impulsar l’arribada de l’AVE o finançar els arcs nord i nord-oest i el tercer carril de l’A-7, però, ha lamentat, no espera que això passi.