Inditex

Pablo Isla teixeix el seu futur lluny del tèxtil

L’executiu manté la discreció sobre el seu futur, que estarà fora del sector de la moda

Pablo Isla teixeix el seu futur lluny del tèxtil
3
Es llegeix en minuts

El primer directiu d’Espanya, nomenat «millor CEO de la dècada» per la revista Forbes, Pablo Isla, marxa d’Inditex. L’adeu es consumarà el 31 de març, quan l’encara president hagi donat compte del seu últim balanç anual i deixi lliure el despatx per a l’entrada, l’1 d’abril, de Marta Ortega. En el moment d’anunciar el comiat, Isla, amb la seva habitual discreció, va eludir respondre sobre quin serà el seu lloc a partir de la primavera, si seguirà a Galícia o a quin sector. Però una cosa es dona per segura: Pablo Isla es mantindrà allunyat de la indústria de la moda almenys durant dos anys, tal com el compromet el reglament del consell d’administració de la multinacional tèxtil corunyesa.

Aquest codi assumit pel que ha sigut el primer directiu d’Inditex els últims onze anys estableix que els consellers executius que surtin de l’empresa, com és el seu cas, no podran fitxar per cap empresa «amb un objecte social anàleg» durant els dos anys següents a la seva marxa.

Probablement tampoc passaria pels plans d’Isla anar-se’n a la competència i integrar-se a consells d’administració com els de la sueca H&M, la japonesa Uniqlo, l’americana GAP o la catalana Mango, principals rivals de Zara. En qualsevol cas, és una opció vetada per la norma interna –excepte negociació en el sentit contrari–.

Tallat pel mateix patró prudent d’Amancio Ortega, Isla defuig el personalisme i guarda amb zel la informació privada. Tampoc és el moment perquè reveli on estarà a partir de l’1 d’abril. Per ara, tot el que transcendeix és que fins aleshores seguirà al capdavant d’Inditex, donant les últimes puntades del relleu generacional que Amancio Ortega li va encarregar.

Conseller de Nestlé

D’entrada, Nestlé serà l’empresa a la qual Isla estarà vinculat des de l’abril. La multinacional suïssa d’aliments i begudes compta amb el directiu espanyol en el seu consell d’administració des del 2018, com a conseller independent.

Al considerat per Forbes com a millor director executiu de la dècada no li faltaran ofertes de grans companyies. En la seva vida laboral destaquen el seu pas per Altadis –va presidir la tabaquera fins el 2005– i la seva elogiada gestió d’Inditex, a la qual es va incorporar fa 17 anys com a mà dreta d’Amancio Ortega i que ha dirigit en primera persona els últims deu anys. D’aquella dècada s’emporta una extensa experiència laboral i una no menys extensa retribució, d’uns 80 milions d’euros, entre sou fix i variable, als quals cal sumar bonificació i un pla de pensions amb nou milions d’euros a la guardiola. Isla té a més dos milions d’accions d’Inditex.

Gairebé vuit milions de liquidació

Gairebé vuit milions de liquidacióIsla engrossirà el seu compte corrent amb la liquidació que la multinacional tèxtil corunyesa li pagarà a finals del mes de març, quan es consumi la seva sortida de la companyia. La liquidació podria rondar els 7,8 milions d’euros.

Notícies relacionades

El grup Inditex no facilita informació sobre aquesta qüestió de moment, però els informes de govern corporatiu que periòdicament remet a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) –està obligada a fer-ho perquè és una empresa cotitzada– recullen que al president li correspondria una indemnització equivalent a dos anys de sou si la relació contractual es trenca, ja sigui per decisió de la companyia o per dimissió.

L’expressió que el grup Inditex ha utilitzat per informar al regulador dels mercats sobre la sortida d’Isla és una mica ambigua i no aclareix qui pren la decisió que el president deixi el càrrec a l’abril. Pablo Isla «ha acceptat la renúncia voluntària», segons va manifestar la firma.