Llei audiovisual

El Govern obligarà les operadores de telecomunicacions a pagar la taxa de RTVE un any més

Les plataformes nord-americanes com Netflix o HBO quedaran eximides d’abonar la taxa.

El Govern obligarà les operadores de telecomunicacions a pagar la taxa de RTVE un any més
2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El Govern central obligarà les operadores de telecomunicacions a pagar la taxa anual per al finançament de la Corporació RTVE un any més, és a dir, fins al 2023, segons ho estableix el projecte de llei general audiovisual, aprovat dimarts pel Consell de Ministres.

La disposició transitòria sisena diu que «en tant no entrin en vigor les noves previsions relatives al finançament de RTVE contingudes en la disposició final tercera conforme al que estableix la disposició final vuitena, continuaran vigents les obligacions relatives al finançament de RTVE establertes a la llei 8/2009, de 28 d’agost, per als operadors de telecomunicacions d’àmbit geogràfic estatal o superior al d’una comunitat autònoma i per als prestadors del servei de comunicació audiovisual televisiu d’àmbit geogràfic estatal o superior al d’una comunitat autònoma».

La disposició final tercera regula el nou finançament de RTVE i la disposició final vuitena estableix que aquest nou mecanisme de finançament entrarà en vigor el 2023.

L’actual llei de finançament de RTVE, que va entrar en vigor el 2009, estableix una taxa als canals de televisió privats en obert del 3% dels seus ingressos bruts; als de pagament, de l’1,5%, i a les empreses de telecomunicació, del 0,9%.

El text del nou projecte de llei general audiovisual, al qual ha tingut accés Europa Press, elimina la taxa per a empreses com Movistar, Vodafone o Orange i obliga que els prestadors del servei d’intercanvi de vídeos a través de plataforma o els prestadors del servei de comunicació audiovisual a demanda contribueixin a finançar l’ens públic amb l’1,5% dels seus ingressos a Espanya. Les plataformes nord-americanes com Netflix o HBO quedaran eximides d’abonar la taxa.

L’anterior avantprojecte de llei general de comunicació audiovisual sí que contemplava que les plataformes de continguts audiovisuals ‘online’ o servei de vídeo sota demanda per retransmissió en directe i d’intercanvi de vídeo com Netflix, HBO, Amazon Prime, Disney+ o YouTube dediquessin l’1,5% dels seus ingressos a Espanya a aquesta finalitat.

DigitalEs, la patronal dels operadors de telecomunicacions, ha acusat el Govern central de «no complir els compromisos» després que el projecte de la llei de comunicació audiovisual remès al Congrés inclogui que els operadors hagin de continuar pagant el 2022 el 0,9% dels seus ingressos per finançar RTVE.

Notícies relacionades

El cost anual per a les empreses serà de 130 milions d’euros i els pagaments aportats a la Corporació ascendeixen a més de 1.500 milions en total, mentre que les contribucions dels operadors suposen més del 65% de les aportacions realitzades a RTVE, segons han traslladat a Europa Press fonts del sector.

Perillen les inversions

DigitalEs ha emès un comunicat després de l’esdeveniment en què adverteix que el fet que les teleoperadores hagin d’atendre aquest pagament posa en risc els desplegaments de xarxes immediats i, per tant, la posició d’avantatge competitiu que ostenta Espanya en infraestructures de telecomunicacions. «En aquest difícil context, la continuïtat del gravamen el 2022 necessàriament impactarà en els plans d’inversió previstos l’any vinent», assenyala la patronal. Així mateix, aquesta també ha denunciat que els operadors espanyols suporten una càrrega fiscal més gran que la resta dels operadors europeus.