Energia
El Govern crea un fons de 24 milions per a la transició nuclear
L’objectiu és generar alternatives d’ocupació davant el futur tancament de les centrals d’Ascó i Vandellòs
El Govern destinarà uns 24 milions a l’any a alimentar projectes que generin ocupació a les àrees d’influència de les centrals nuclears d’Ascó i Vandellòs, uns recursos que han de servir per buscar alternatives laborals davant el futur tancament d’aquestes instal·lacions, previst a partir del 2030 i que s’estima que provocarà la pèrdua de 3.000 llocs de treball directes.
Així ho han explicat els consellers d’Empresa, Roger Torrent, i d’Acció Climática, Teresa Jordà, després de reunir-se aquest dijous amb els presidents dels consells comarcals del Priorat, el Baix Camp, la Terra Alta, la Ribera d’Ebre i el Baix Ebre, tots ells situats a la província de Tarragona.
Aquests 24 milions són l’estimació per al 2022 dels recursos amb què estarà dotat l’any que ve l’anomenat fons de transició nuclear. Aquest fons està inclòs en la llei d’acompanyament dels Pressupostos de la Generalitat per al 2022, en tramitació actualment al Parlament, i se sufraga amb el 20% dels ingressos recaptats amb l’impost català sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient.
El fons ha de servir per finançar actuacions de desenvolupament socioeconòmic i transició energètica dels municipis situats a l’àrea d’influència de les centrals nuclears, ha explicat Torrent. Tot i que la recaptació pot variar any a any, la Generalitat creu que podrà disposar d’uns 24 milions de mitjana a l’any per «donar resposta a un escenari de tancament de les nuclears que és tan inevitable com imprescindible», ha dit, i per preparar una transició energètica justa a les comarques afectades.
«Volem ajudar a generar un teixit econòmic alternatiu que substitueixi els llocs de treball vinculats a les nuclears», ha remarcat Torrent, que ha precisat que el fons tindrà quatre línies d’actuació relacionades amb la reindustrialització, el sector agroalimentari, les noves tecnologies i el turisme lligat al patrimoni natural.
«El país s’ha de comprometre amb uns territoris que han sigut extremadament solidaris durant dècades», ha dit Torrent en al·lusió als reactors nuclears de la província de Tarragona, i ha reivindicat anar preparant gradualment «la transformació del teixit productiu de la zona per quan arribi el moment de tancament de les centrals nuclears».
El reglament que desplegarà aquest fons preveu que es beneficiïn d’aquests recursos no només els municipis que allotgen els reactors nuclears, sinó un àmbit territorial més ampli.
Per la seva banda, Jordà ha assegurat que Catalunya està fermament compromesa amb la «desnuclearització abans del 2040», però ha reivindicat que aquest procés es faci «de manera justa» i sense deixar «ningú enrere».
Així mateix, la consellera ha recordat que, al marge del fons de transició nuclear, una part dels ingressos derivats de l’activitat de transport d’energia –uns 1,3 milions el 2022– es destinen a l’anomenat fons climàtic, que finança actuacions per combatre el canvi climàtic.
La consellera també ha destacat la convalidació al Parlament del nou decret català sobre les renovables, que «accelerarà la transició energètica» a Catalunya «a partir d’un model participat, democràtic, distribuït i cohesionat territorialment», ha apuntat.
- EFEMÈRIDE El metro celebra 100 anys amb visites a estacions fantasma
- Escacs El prodigiós adolescent indi
- Ocupació La Generalitat es reforça amb 225 orientadors laborals per reduir l’atur
- Successos Cau el "gran banc clandestí" de la màfia xinesa més activa a Catalunya: blanquejaven un milió d'euros setmanal
- Política i moda Deixeu de grapejar-nos
- Teatre Tarragona reinterpreta el clàssic dels Pastorets de Folch i Torres: tindrà una Satanàs dona
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Santa Llúcia omple Manresa de tradició
- OCAFÚ A Barcelona la cuina gallega parla amb honestedat
- Ruta amb història Peralada, un viatge fins a l’edat mitjana