Mercat laboral

Les cinc claus de les dades de l’atur del novembre del 2021

Les cinc claus de les dades de l’atur del novembre del 2021

JORDI COTRINA

4
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El novembre del 2021 ha tornat a deixar registres rècord quant a reducció de l’atur i creació d’ocupació. Mai en un mes de novembre havia baixat tant l’atur i, després de nou mesos consecutius a la baixa, l’atur està en mínims des del 2008. L’ocupació, per la seva part, ha crescut a ritmes històrics i ha deixat el millor novembre dels últims 20 anys. En un mes que habitualment no es crea ocupació. No obstant, l’estadística no emmascara altes dosis de temporalitat i resta la incògnita de com continuarà evolucionant el mercat laboral davant l’escalada de la inflació, l’escassetat de subministraments o les noves variants del virus.

Els ertos segueixen en fase descendent i, vist en conjunt amb l’increment de l’ocupació, la gran majoria dels que surten d’un expedient ho fan per reincorporar-se al seu lloc de treball, no per anar a l’atur. El Govern ha actualitzat aquest dijous les dades de l’atur i de l’afiliació a la Seguretat Social, que mostren que Catalunya ha viscut també un novembre històric. Aquestes en són les cinc claus.

Ocupació: 61.768 ocupats més, rècord en 20 anys

El mercat laboral espanyol ha guanyat 61.768 afiliats a la Seguretat Social aquest novembre, fins a un total de 19,75 milions de treballadors en actiu. L’economia espanyola allarga la seva fase expansiva de l’ocupació i, malgrat que el novembre no sol ser un bon mes, aquest 2021 sí que ho ha sigut. Mai en els últims 20 anys s’havia creat tanta ocupació en un novembre com aquest any, tot i que una part important ha sigut via contractes temporals.

Ja fa mesos que s’han recuperat els nivells d’ocupació previs a la Covid i, restant els treballadors que segueixen afectats per erto, Espanya té més treballadors en actiu que abans de la pandèmia. La construcció, l’hostaleria i les activitats artístiques i recreatives han empès amunt l’ocupació l’últim any.

Atur: En el seu menor nivell des de la crisi del 2008

L’atur ha registrat aquest novembre un doble rècord. D’una banda, ha baixat en 74.381 persones, el seu descens més gran en un mes de novembre. I, de l’altrae, encadena nou mesos consecutius a la baixa, una ratxa sense precedents. Espanya se situa en un total de 3,18 milions de persones a l’atur, el seu nivell més baix des de la crisi del 2008. Aquesta és la principal nota positiva de l’estadística de novembre, ja que, si bé en termes d’ocupació i nous contractes Espanya ja feia mesos que havia recuperat certs estàndards prepandèmia, no ha sigut fins aquest novembre que s’ha superat aquesta barrera en termes de desocupats.

Bretxa de gènere a la sortida de la crisi

La sortida de la crisi continua sense ser igual per a homes i dones. Elles estan i continuen patint més l’impacte de la pandèmia, a causa que es concentren més en sectors especialment tocats aquests mesos per les restriccions, com l’hostaleria, l’hoteleria o el turisme, entre d’altres. També perquè habitualment tenen feines més precàries, ja que solen tenir més contractes temporals o a temps parcial.

Si bé ja hi ha menys parats homes que abans de la Covid, encara hi ha més dones aturades que abans de la Covid. Actualment a Espanya dels 3,18 milions d’aturats, 1,29 milions són homes i 1,88 milions són dones. Dels primers hi ha 23.256 aturats menys que abans de la pandèmia i de les segones encara n’hi ha 7.759 més que fa dos anys.

Erto: Continuen a la baixa després de la nova pròrroga

L’augment de l’activitat, especialment en sectors com l’hostaleria i l’oci nocturn, s’evidencia en l’evolució de les xifres d’ertos més que en noves contractacions. El novembre va acabar amb un total de 116.584 treballadors afectats per una suspensió. Un de cada tres està en un erto parcial, no de tota la jornada. La xifra va sumar un mes més a la baixa, amb gairebé 75.000 afectats menys que a l’octubre i accelerat per les noves condicions de l’última pròrroga, més restrictives. Des del Govern estimen que la majoria de treballadors que surten de l’erto es reincorporen al seu lloc de treball i no són acomiadats.

Catalunya supera els 3,5 milions d’ocupats

Catalunya no ha estat aliena al novembre històric per a l’ocupació i ha aconseguit superar la cota dels 3,5 milions d’ocupats; mai abans hi havia hagut tants treballadors en actiu a les províncies catalanes. Barcelona ha sigut el territori que ha empès el novembre de l’ocupació. També ha baixat dels 370.000 aturats a tot el país, que ja en són 20.000 menys que abans de la Covid. L’ocupació ha crescut a Catalunya l’últim any el 4%, un nivell per sobre de la mitjana espanyola i lleugerament per sota del registrat a la Comunitat de Madrid (4,5%).

Pel que fa a l’atur, l’últim any Catalunya ha sigut la segona autonomia que més ha baixat els nivells d’atur. Amb un descens interanual del 23,7%, més del doble que Madrid (–9,7%) i només superada per les Balears (–32,4%). La reducció interanual de l’atur ha sigut generalitzada en totes les autonomies.

Temes:

Ocupació Atur