Sense precedents

L’OCU constata que l’alça de preus energètics ha impactat en l’alimentació

L’organització detecta pujades de fins al 23% en sis mesos en productes com la margarina, la pasta, els lactis, pollastre, vedella i ous

L’OCU constata que l’alça de preus energètics ha impactat en l’alimentació
2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

L’increment dels costos energètics està impactant ja en els preus dels productes alimentaris. És el que assegura l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) en una anàlisi de l’evolució dels productes d’alimentació bàsics en els últims sis mesos. L’OCU assegura que les pujades no tenen precedents en els últims anys i són especialment evidents a la pasta, carns com la vedella i el pollastre, la llet i els ous. Les pastanagues i les pomes són els productes que més baixen. L’organització de consumidors aconsella comparar preus, buscar productes substitutius i comprar als establiments més barats com a úniques vies per intentar escapar a la pujada generalitzada.

L’OCU ha analitzat l’evolució dels preus en els últims sis mesos d’una selecció de 23 productes bàsics d’alimentació de totes les categories (carn, fruites, verdures, begudes, lactis, alimentació envasada, drogueria i higiene) a 14 cadenes d’àmbit nacional. Els resultats de l’estudi assenyalen que la majoria dels productes seleccionats han apujat el seu preu, 13 davant 10 que han baixat. A més, la quantia de les pujades és molt més gran que la de les baixades, per la qual cosa en el seu conjunt el resultat és que avui la cistella de la compra és més cara que fa 6 mesos. 

La margarina, la pasta, els lactis, algunes carns (pollastre i vedella) i els ous inclosos en l’anàlisi són els productes que més han incrementat el seu preu amb pujades entre un 8,3% i un 21,2% en només 6 mesos. Al costat de les baixades, només tres productes han abaixat de manera notable el seu preu: l’escuma d’afaitar (-3,1%), les pomes Golden (-3,1%) i les pastanagues (-9,9%). 

Per a l’OCU, la causa principal d’aquestes pujades de preus, no habituals els últims anys, es troba en les elevades pujades dels preus de l’electricitat i els carburants. Es tracta de productes en els quals l’energia en les seves diferents fases de producció (elaboració, conservació, transport i distribució) és un cost molt important. A més, en alguns d’aquests productes s’ha produït una forta acceleració els últims dos mesos, cosa que dona pistes sobre la influència de la pujada de l’energia. L’OCU no té en compte l’alça de preus que tendeix a produir-se en la recta final de l’any.

Notícies relacionades

Un dels elements que pot suposar un cercle perniciós per a l’establiment de preus és que una alça d’un producte concret en contagiï d’altres de categoria similar. Per a l’OCU hi ha un risc important que aquestes pujades es generalitzin a altres productes i, sobretot, que es consolidin amb el temps.

Les declaracions de distribuïdors que s’han queixat de l’alça de costos en forma de preavisos de pujades de preus poden influir finalment perquè es produeixin pujades coordinades, tot i que no acordades. Les pujades de preus en un entorn de forta competència com el del sector de la distribució a Espanya pot comportar que noves estructures de preus es consolidin, tot i que l’alça de costos energètics no es justifiqui proporcionalment amb les alces en els lineals dels supermercats. Tot i que l’electricitat hagi pujat el 30%, el problema és que els salaris no han pujat durant el període en la mateixa proporció. Per a l’organització, l’única manera d’afrontar pujades de preus és evidenciar els efectes positius de la competència i comprar als comerços més barats.