Propostes

El PSC proposa que els municipis reservin espais per a les energies renovables

El primer partit de l’oposició a Catalunya votarà dimecres contra el decret del Govern

Els socialistes reclamen un fons de cooperació local específic de 13 milions per a una transició ecològica «justa»

Parc eòlic a la Serra de Pradell, al Priorat.

Parc eòlic a la Serra de Pradell, al Priorat. / XAVIER JUBIERRE

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El PSC planteja una alternativa al decret d’energies renovables del Govern, que s’ha de convalidar dimecres vinent al Parlament, per accelerar la transició energètica. El primer partit de l’oposició a Catalunya votarà en contra de la norma que, segons el sector, continua alentint el desplegament de l’energia eòlica i solar. La patronal EolicCat ha amenaçat fins i tot de demandar el Govern per «inacció».

La idea era abstenir-se si l’Executiu català permetia tramitar el text com a projecte de llei, però no l’han acceptat. I és per això que els socialistes, que insisteixen en la necessitat de desencallar el desplegament de les renovables, hi votaran en contra i, alhora, reclamen «impuls polític» ja que es tracta d’«una oportunitat econòmica» per al país. Els socialistes reclamen «un sistema just i equilibrat, de consens, amb els diferents territoris, que inclogui la participació ciutadana i de tots els agents implicats en el procés de canvi mitjançant la taula sectorial i el debat amb el món local», així com un gran acord de país «per a les energies renovables en espais de més eficàcia i menor afectació i més participació ciutadana».

Una de les propostes socialistes consisteix a modificar la llei d’urbanisme perquè obligatòriament es reservi espai en els planejaments municipals per a la implantació d’energies renovables, explica Sílvia Paneque, responsable de temes energètics del partit. Aquesta iniciativa, que inclou també la creació d’un fons de cooperació local dotat amb 13 milions anuals per als municipis productors nets d’energies renovables i perquè «la transició ecològica sigui justa», es va decidir en l’última reunió del Govern Alternatiu encapçalat per Salvador Illa constituït pel PSC, per fiscalitzar l’actuació de l’Executiu que presideix Pere Aragonès.

Segons el parer dels socialistes, «és una realitat que a Catalunya fa molts anys que està paralitzada la transició energètica i la producció de renovables, una situació alarmant i intolerable». Igual com el Govern, que prioritza l’autoconsum, el PSC considera l’autoconsum «indispensable» perquè és l’activitat que menys afecta el territori. Però és necessari desenvolupar el 70% restant perquè per complir els objectius de descarbonització s’haurien d’instal·lar 10.000 megawatts (MW) d’energia eòlica i fotovoltaica fins al 2030 i aquest 2021 s’ha permès la tramitació de tot just 300 MW, recorda Paneque.

Els socialistes afirmen que una forma de desencallar el desplegament de les energies verdes serien aquestes iniciatives, a l’espera d’una planificació territorial i la futura llei catalana d’ecologia que requerirà almenys dos anys de tramitació. I a Catalunya «no es pot esperar més temps», afirma Paneque. En més d’una dècada amb prou feines s’ha instal·lat potència renovable i l’actual Govern ha practicat, a més, una moratòria de facto des del maig passat, a instàncies de la CUP.

Notícies relacionades

Si no s’actua amb rapidesa, Catalunya necessitarà 13 línies de molt alta tensió el 2030 i no podrà tancar les centrals nuclears per poder proveir-se d’energia, recorda la representant socialista.

Altres de les mesures proposades pel PSC són, per exemple, donar preferència als municipis productors nets d’energies renovables en les subvencions de concurrència competitiva de la Generalitat o un bo verd com a mecanisme de col·laboració municipal i privada a través de convenis i promovent la participació en projectes per abaratir l’energia de veïns i empreses.