Medi ambient

Els clients podran portar el seu propi tàper com a envàs al supermercat

  • L’Agència de Residus de Catalunya firma un acord amb diferents establiments per reduir l’ús de plàstics al comerç

  • Les cadenes alimentàries fomentaran el consum a granel, els envasos reutilitzables, les bosses de tela, les caixes o les carmanyoles

Imatge de l’interior d’un supermercat Condis a Barcelona.

Imatge de l’interior d’un supermercat Condis a Barcelona. / GUILLERMO MOLINER

2
Es llegeix en minuts

Catalunya torna a ser pionera en la lluita pel canvi climàtic. Amb motiu de la Setmana Europea de Prevenció de Residus, el director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Isaac Peraire, ha comunicat aquest dimecres un nou acord que permetrà als clients de supermercats i cadenes alimentàries portar el seu propi envàs reutilitzable de casa per a així reduir el consum de plàstic i fomentar la reutilització als comerços. Aquest acord que pretén trencar amb la ja habitual manera de consumir dels clients i mercats l’ha liderat la Fundació de Prevenció de Residus i Consum (Rezero) i ha sigut possible gràcies al consens de la Generalitat i el sector de la distribució. «A Catalunya no ens quedem enrere, avancem amb actuacions per al foment de l’envàs reutilitzable en l’àmbit comercial, i es reforçarà la llei de prevenció i gestió dels residus i d’ús eficient dels recursos de Catalunya», ha explicat Peraire. L’acord permetrà, per primera vegada, que els establiments no s’oposin a les demandes de milers de clients que des de fa anys demanaven que se’ls deixés comprar els productes sense necessitat d’emportar-se a casa els embolcalls d’un només ús.

Alguns dels comerços que ja han mostrat el seu recolzament a la proposta pertanyen a gremis i associacions de comerciants d’alimentació. Aquests establiments s’han compromès a oferir la compra dels seus productes amb nous sistemes com ara consumir a granel, envasos reutilitzables, bosses de tela, caixes o carmanyoles, per a així eliminar l’ús de materials nocius amb el medi ambient.

Un 60% d’envasos reutilitzables en cinc anys

Notícies relacionades

A més, aquest nou protocol pretén que, l’any 2026, el 60% dels envasos que s’ofereixen als establiments agroalimentaris siguin reutilitzables. Ja que, segons les dades aportades per l’Agència de Residus de Catalunya, tan sols el 2019, cada ciutadà va produir una mitjana de 527 quilos de residus, dels quals el 55% d’aquests van anar a parar a contenidors de residus, que a causa dels processos de tractament i eliminació dels desaprofitaments, suposen el 6% de les emissions totals de gasos amb efecte hivernacle al planeta.

«L’acord avança cap a un nou marc normatiu en àmbit estatal», ha destacat Peraire, ja que el Ministeri de Consum estaria treballant en un Reial Decret que permeti l’ús d’envasos reutilitzables aportats pels consumidors. ARC ha atorgat un ajut econòmic de gairebé 20.000 euros que s’ha destinat al Pacte per la reutilització al comerç català. «L’acord és un exemple de la importància de treballar de manera conjunta i decidida perquè tot els sectors disposin d’eines per erradicar la problemàtica dels residus», comenta Rosa García, directora general de Rezero.