Negocis

Els ‘Bebés Llorones’ esquiven la crisi i assalten els EUA

La catalana IMC Toys, que preveu augmentar les seves vendes un 17% aquest any, lidera la venda de ninots des de fa dos nadals

La firma joguinaire acaba de llançar el seu propi Netflix per a nens amb sèries i fins i tot comerç ‘online’

Els ‘Bebés Llorones’ esquiven la crisi i assalten els EUA
2
Es llegeix en minuts

No importa un retard que es dona per descomptat, unes matèries primeres a preu incert, ni un transport fins a sis vegades més car: «Les joguines arribaran per Nadal». Ho faran, això sí, prop d’un mes més tard del que és habitual i obligant empreses com IMC Toys a ajustar marges per no apujar preus. «En 40 anys no havia viscut mai una situació així», reconeix el conseller delegat d’aquesta casa de joguines catalana, Albert Ventura, que té clar que la crisi de subministraments ha suposat per a ells un cop molt més dur que la pandèmia per si mateixa.

Malgrat això, l’empresa no rebaixa expectatives. L’organització compta que el seu producte estrella, els ‘Bebés Llorones’, sigui per tercer any consecutiu el ninot més venut del Nadal, també a tancar el 2021 amb un volum de vendes equivalent a 160 milions d’euros (un 17% més) i millorar encara més la xifra de cara a l’any següent, quan esperen arribar als 200 milions. L’empresa de joguines preveu, a més, que d’aquests 40 milions de més entre un exercici i un altre, més de la meitat vinguin del mercat nord-americà.

El seu aterratge als Estats Units és, de fet, un dels factors que explica el creixement de l’empresa. IMC Toys facturava entre set i vuit milions d’euros fa vint anys, quan va decidir anar més enllà de la distribució de joguines com els cotxes Nikko o el joc de peces Meccano i començar a fabricar les seves pròpies propostes en xinesa. Dues dècades després, l’any que va fer eclosió la pandèmia va ingressar uns 136 milions. Però, en realitat, l’èxit de l’arribada als Estats Units i l’ascens imparable d’aquesta empresa amb seu a Terrassa s’explica fonamentalment pels Bebés Llorones, el producte estrella de la marca, que ja té fins i tot la seva pròpia sèrie.

Estratègia d’innovació

«Al principi vam començar fabricant productes amb llicències de pel·lícules Disney, però ara des de fa uns anys, pels volts del 2016, tot això va anar baixant i vam començar a crear productes propis amb sèries pròpies», recorda Ventura. Van començar amb una sèrie curta que van llançar a Youtube, Kitoons, les temporades de la qual tenen ara ja 20 capítols cada una i s’emeten fins i tot a la televisió. «Paradoxalment», per exemple, diu el president de la casa de joguines, al canal Disney Channel.

Notícies relacionades

De fet, entre tots els seus canals de Youtube (contingut semblant però en fins a gairebé vint idiomes), la firma suma set milions de subscriptors i 4.500 milions de visualitzacions. A més, tota aquesta aposta pel món audiovisual ha desembocat en la creació d’una plataforma de continguts a l’estil Netflix on es poden veure les diferents sèries d’IMC Toys i que fins i tot funciona com a comerç electrònic si es vol comprar un dels ninots que hi apareix.

«Hi ha una correlació clara entre el creixement de les vendes i l’ús de la sèrie: la comunicació amb els nens abans era fer una campanya de tele amb anuncis, ara si tens una sèrie que et dona suport t’ajuda molt a créixer», raona Ventura. «Al sector de les joguines has d’innovar permanentment, veure el que volen els nens i de vegades encertes i de vegades no», conclou.

Temes:

Nadal Joguines